Ντάισελμπλουμ: Θα έχουμε στοιχεία για να μιλήσουμε λεπτομερώς για ελάφρυνση χρέους από το β' εξάμηνο του 2018

Ντάισελμπλουμ: Θα έχουμε στοιχεία για να μιλήσουμε λεπτομερώς για ελάφρυνση χρέους από το β' εξάμηνο του 2018
SOOC

Σήμερα (Δευτέρα) θα συζητηθεί η πρόοδος της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η προσπάθεια είναι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να έχει γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος ώστε το ΔΝΤ να έχει τις πληροφορίες για να συζητήσει φέτος το θέμα της Ελλάδας. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να καθορίσει τώρα λεπτομέρειες για μια μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, επειδή κάτι τέτοιο εξαρτάται από παράγοντες που θα είναι γνωστοί μόνο στο δεύτερο μισό του 2018.

«Τον Μάιο ήδη είπαμε πως υπάρχει ένας αριθμός πιθανών μέτρων μεσοπρόθεσμα και τη έκταση στην οποία είναι απαραίτητα δεν μπορεί να διαπιστωθεί τώρα» είπε πριν τη συνεδρίαση. «Εξαρτάται από το τι θα συμβεί από τώρα μέχρι το δεύτερο μισό του 2018 από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, επιτοκίων, πληθωρισμού και βεβαίως της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης. Οπότε είναι αδύνατον να πούμε με σαφήνεια τι θα περιέχει το μεσοπρόθεσμο πακέτο και αυτό έγινε κατανοητό από το ΔΝΤ τον Μάιο, όταν είπαμε πως μπορούμε να μιλήσουμε με αριθμούς στο δεύτερο μισό του 2018» πρόσθεσε.

Τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης θα βρεθούν στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup εν όψει της επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στις 14 Νοεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένουν από τη σημερινή συνεδρίαση να πάρουν κλίμα αναφορικά με τις προθέσεις που θα έχουν οι ελεγκτές κατά το δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν την στάση των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να κρίνουν αν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Από πλευράς του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως η απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει. «Τίποτε δεν έχει αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη, σημείωσε πως η αύξηση του πληθωρισμού δημιουργεί την ανάγκη για τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής στο Eurogroup.

Όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μετέθεσε τη συζήτηση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, παραπέμποντας στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξης» δήλωσε προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

Δημοφιλή