Πώς η ΠΓΔΜ έγινε η βάση για την παραγωγή προπαγάνδας υπέρ του Τραμπ

Πώς η ΠΓΔΜ έγινε η βάση για την παραγωγή προπαγάνδας υπέρ του Τραμπ
Republican presidential candidate Donald Trump hugs the American flag after speaking at a rally Monday, Nov. 7, 2016 in Leesburg, Va. (AP Photo/Alex Brandon)
Republican presidential candidate Donald Trump hugs the American flag after speaking at a rally Monday, Nov. 7, 2016 in Leesburg, Va. (AP Photo/Alex Brandon)
ASSOCIATED PRESS

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με ιστοσελίδες που μεταδίδουν αληθινές και ψευδείς ειδήσεις για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών, τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα περίμενε κανείς ότι αν όχι όλα, τότε τα περισσότερα από αυτά τα σάιτ θα ανήκουν σε φανατικούς υποστηρικτές του μεγιστάνα που κατοικούν και ψηφίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο που ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του BuzzFeed αποκάλυψε ότι το στρατηγείο για την μετάδοση προπαγάνδας υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου βρίσκεται στην γειτονιάς μας, τα Βαλκάνια.

Νέοι που θέλουν να βγάλουν εύκολα και γρήγορα ένα έξτρα εισόδημα στην ΠΓΔΜ δημιουργούν ιστοσελίδες με περιεχόμενο που στόχο έχει να προσελκύσει κλικς και όχι απαραίτητα να ενημερώσει τους αναγνώστες ή να ανοίξει τον διάλογο για θέματα που τους αφορούν. Και μιας και το κυριότερο θέμα των τελευταίων ημερών είναι οι αμερικανικές εκλογές, οι γείτονές μας επιλέγουν να μεταδώσουν ειδήσεις που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Και καθώς ο Τραμπ πουλάει περισσότερο από την Κλίντον, το περιεχόμενο -ψευδές ή αληθινό- αφορά στον μεγιστάνα.

Στην πραγματικότητα, κανένας από τους χειριστές των ιστοσελίδων δεν υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο ή έχει κάποιο ενδιαφέρον για τις εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Τρίτη. Όμως, τα νέα που στοχεύουν στους Αμερικανούς έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κέρδος στο Facebook και ο Ντόναλντ Τραμπ φέρνει περισσότερα κλικς και περισσότερα κέρδη μέσω των διαφημίσεων Google AdSense.

«Ναι, οι πληροφορίες στα μπλογκς είναι κακές και αναληθείς, όμως η λογική είναι ότι “εάν κάνει τους ανθρώπους να πατήσουν μέσα και αντιδράσουν με αυτή (στα social media), τότε τη χρησιμοποιείς”», εξηγεί ένας φοιτητής από τη Βελεσά, μια μικρή πόλη της γειτονικής μας χώρας που έχει μετατραπεί στην βάση παραγωγής προπαγάνδας υπέρ του Τραμπ.

Οι ιστοσελίδες έχουν τίτλους που παραπέμπουν στις ΗΠΑ, όπως «USConservativeToday.com», «WorldPoliticus.com» και «DonaldTrumpNews.co». Οι πλειοψηφία των ειδήσεων είναι αναληθείς και αποτελούν είτε αποκύημα της φαντασίας του συντάκτη ή αντιγράφονται ως έχουν από ένα αμερικανικό, δεξιό μπλογκ. Τίτλοι όπως «Η Χίλαρι Κλίντον θα συλληφθεί το 2017», «Ο Πάπας Φραγκίσκος απαγορεύει στους Καθολικούς να ψηφίσουν την Κλίντον» ή «Στην φόρα το σεξ τέιπ του Μπιλ Κλίντον» είναι συνήθεις.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του BuzzFeed και άλλων διεθνών ΜΜΕ, οι ιστοσελίδες με βάση την ΠΓΔΜ που στοχεύουν στον μέσο υποστηριχτή του Τραμπ στις ΗΠΑ είναι 100 με 150. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες. Οι ιδιοκτήτες τους ελπίζουν σε μια νίκη του μεγιστάνα ώστε να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη εκμεταλλευόμενοι την αμάθεια των Αμερικανών. Εναλλακτικά, θα ασχοληθούν με άλλο κερδοφόρο περιεχόμενο, όπως το ποδόσφαιρο.

Δημοφιλή