ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2016 13:01 EET | Updated 08/11/2016 13:01 EET

Τι θα ψήφιζε ο υπόλοιπος κόσμος (εάν μπορούσε) στις αμερικάνικες εκλογές

NurPhoto via Getty Images
The 2016 US Presidential election takes place today, after which the world's most powerful nation will have a new President. Whoever wins, Hillary Clinton or Donald Trump, will become the 45th President of the United States. On Tuesday, 8 November 2016, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Κανείς δεν περίμενε ότι η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ θα είχε την αίσθηση του θρίλερ με τους δύο υποψήφιους να βρίσκονται τόσο κοντά, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.

Η Κλίντον κατέστη ως ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά πρόσωπα στο κόμμα των Δημοκρατικών, ενώ ο Τραμπ, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει εμπειρία σε δημόσιο αξίωμα, αλλά έχει και εχθρούς που εκφράζουν την αντιπάθειά τους στο πρόσωπό του και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, τους Ρεπουμπλικανούς.

Ωστόσο το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το ποιος από τους δύο υποψήφιους θα κερδίσει. Όπως γράφει ο Economist αναλυτές από τα νησιά Φίτζι έως τη Γαλλία ανησυχούν για το αποτέλεσμα που θα προκύψει. «Όμως τι θα συνέβαινε εάν και άλλα κράτη μπορούσαν να ψηφίσουν;» διερωτάται ο Economist και κάνει αναφορά σε μια δημοσκόπηση που διεξήγαγε το YouGov σε 19 διαφορετικά κράτη, όπου ρώτησε τους πολίτες ποιον θα προτιμούσαν για πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Τραμπ ή την κ. Κλίντον.

Όπως προέκυψε, ο κ. Τραμπ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μόνο στις ΗΠΑ καθώς μόνο το 25% των συμμετεχόντων δημοσκόπηση από τα 19 κράτη θα τον ψήφιζε. Παρά τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ ότι είναι μεγάλος θαυμαστής της Ινδίας, σημειώνει ο Economist, δεν υπάρχει αμοιβαιότητα στα αισθήματα αφού μόνο το 20% των Ινδών θα τον ψήφιζε. Τα ποσοστά που συγκεντρώνει ανά τον κόσμο είναι απογοητευτικά. Για παράδειγμα μόνο το 12% των ψηφοφόρων του Βιετνάμ και το 9% της Ταϊλάνδης θα τον ψήφιζε. Στη Δανία λιγότερο από το 4% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι θα τον προτιμούσε στην προεδρία των ΗΠΑ έναντι της κ. Κλίντον.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ένα εύρημα του YouGov το οποίο βλέπει ομοιότητες μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ στις ΗΠΑ με τους αντίστοιχους στην Ευρώπη που στηρίζουν λαϊκίστικα δεξιά κόμματα όπως του Εθνικού Μετώπου του οποίου ηγείται η Λεπέν στη Γαλλία.

Επίσης, συνεχίζει ο Economist, ο κ. Τραμπ έχει πολλούς θαυμαστές, το 43% των υποστηριχτών του Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party (UKIP) του ηγείτο ο Νάιτζελ Φάρατζ που υποστήριζε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Ντόναλντ Τραμ έχει καλέσει τον Φάρατζ να μιλήσει σε προεκλογικές του εκδηλώσεις επισημαίνει ο Economist.