Αμερικανικές εκλογές 2016: Οι πολιτείες-κλειδιά όπου θα παιχτεί η προεδρική εκλογή

Αμερικανικές εκλογές 2016: Οι πολιτείες-κλειδιά όπου θα παιχτεί η προεδρική εκλογή
People voting at Congress Elementary School in the presidential election November 8, 2016 in Grand Rapids, Michigan. / AFP / JEFF KOWALSKY (Photo credit should read JEFF KOWALSKY/AFP/Getty Images)
People voting at Congress Elementary School in the presidential election November 8, 2016 in Grand Rapids, Michigan. / AFP / JEFF KOWALSKY (Photo credit should read JEFF KOWALSKY/AFP/Getty Images)
JEFF KOWALSKY via Getty Images

Μία ντουζίνα πολιτείες θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές στην αμερικανική εκλογική διαδικασία. Είναι οι πολιτείες-κλειδιά, όπου οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στήθος με στήθος και δεδομένου του εκλογικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

Η Χίλαρι Κλίντον κι ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώνουν εκεί την προεκλογική τους εκστρατεία με συχνές επισκέψεις, αγνοώντας την υπόλοιπη χώρα.

Ορισμένες από τις πολιτείες-κλειδιά είναι περισσότερες επίμαχες από άλλες , είτε διότι ο αριθμός εκλεκτόρων είναι πολύ μεγάλος, είτε διότι τα ποσοστά των υποψηφίων είναι πολύ κοντά, είτε και για τα δύο.

Σε ποιον θα πάνε οι 29 μεγάλοι εκλέκτορες της Φλόριντα, της πολιτείας-κλειδί με τον μεγαλύτερο πληθυσμό; Σε ποιον θα πάνε οι 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, οι 18 του Οχάιο και οι 15 της Βόρειας Καρολίνας; Ποια σύνθεση πολιτειών μπορεί να δώσει τη νίκη στην Κλίντον, ή στον Τραμπ; Οι ειδικοί εκλογολόγοι μελετούν καθημερινά τους αριθμούς προσθέτοντας και αφαιρώντας ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Και η παραμικρή μεταβολή μπαίνει στο μικροσκόπιο, αφού και μικρές πολιτείες-κλειδιά, όπως η Αϊόβα με 6 εκλέκτορες, μπορούν να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πολιτείες-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές:

Πολιτεία Εκλέκτορες

Φλόριντα 29

Πενσιλβάνια 20

Οχάιο 18

Μίσιγκαν 16

Τζόρτζια 16

Βόρεια Καρολίνα 15

Βιρτζίνια 13

Αριζόνα 11

Ουισκόνσιν 10

Κολοράντο 9

Αϊόβα 6

Νεβάντα 6

Νιού Χαμσάιρ 4

Πώς γίνεται η ψηφοφορία

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με νόμο του 1845. Φέτος αντιστοιχεί στην 8η Νοεμβρίου.

Ψηφοφορία

Καθολική έμμεση ψηφοφορία σε έναν γύρο, στις 50 αμερικανικές πολιτείες και την Περιφέρεια της Κολούμπια (αφού η πόλη της Ουάσιγκτον δεν ανήκει σε καμία πολιτεία).

Οι μεγάλοι εκλέκτορες

Είναι συνολικά 538 και ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με την πολιτεία και το πληθυσμιακό της μέγεθος. Κάθε πολιτεία έχει τόσους εκλέκτορες, όσους και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (ανάλογα με τον πληθυσμό της), ενώ διαθέτει δύο γερουσιαστές ανεξαρτήτως του πληθυσμού.

Η Καλιφόρνια , για παράδειγμα, διαθέτει 55 εκλέκτορες, το Τέξας 38, η πολιτεία της Νέας Υόρκης 29, η Φλόριντα 29, ενώ το Βερμόντ, η Αλάσκα , το Γουαϊόμινγκ και το Ντελαγουέρ δεν διαθέτουν παρά 3.

Οι μεγάλοι εκλέκτορες που απαρτίζουν το κολέγιο των εκλεκτόρων θα εκλέξουν στη συνέχεια επισήμως στις 19 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, σε μία τυπική πράξη της εκλογικής διαδικασίας.

Τι πρέπει να κερδηθεί

Ενας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων, δηλαδή 270.

Σε όλες τις πολιτείες, πλην δύο, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων , παίρνει το σύνολο των εκλεκτόρων της πολιτείας.

Στη Νεμπράσκα και στο Μέιν, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή