Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνδράμουν με αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, δηλώνει το Πεντάγωνο

Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνδράμουν με αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, δηλώνει το Πεντάγωνο
US pentagon building aerial view at sunset
US pentagon building aerial view at sunset
icholakov via Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να διεξάγουν περισσότερους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Σίρτη εάν το ζητήσει η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση, παρότι το ΙΚ δεν ελέγχει πια πολλά εδάφη εκεί, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Από τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει πάνω από 350 αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ΙΚ μετά από αίτηση της Κυβέρνησης Εθνικής Συναίνεσης. Καμμία ωστόσο δεν έχει διεξαχθεί από τις 31 Οκτωβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

"Εάν χρειαστούν περαιτέρω αεροπορικές επιθέσεις, θα είμαστε σε θέση να τις φέρουμε σε πέρας", είπε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Σίρτης, πόλης με περίπου 80.000 κατοίκους, στις αρχές του 2015. Η απώλεια της πόλης θα αφήσει τη τζιχαντιστική οργάνωση χωρίς εδαφικές κατακτήσεις στη Λιβύη.

Οι λιβυκές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τους υπόλοιπους μαχητές του ΙΚ στη Σίρτη σε τμήμα της γειτονιάς Γκίζα Μπαχρίγια. Μιλώντας υπό συνθήκες ανωνυμίας, αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι μόνο λίγα τετράγωνα της πόλης ελέγχονταν από μερικές δεκάδες μαχητών του ΙΚ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή