ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2016 01:35 EET | Updated 09/11/2016 01:35 EET

Μικρή πρόοδος στις συνομιλίες της Ελβετίας για το Κυπριακό

XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
U.N. Secretary-General Ban Ki-moon (C), Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) and Cypriot President Nicos Anastasiades attend the Cyprus reunification talks in the Swiss mountain resort of Mont Pelerin, Switzerland November 7, 2016. REUTERS/Fabrice Coffrini/Pool

Κάποια πρόοδος σημειώθηκε κατά την απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, χωρίς ωστόσο να έχει κλείσει οτιδήποτε, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκκρεμότητες από τα τέσσερα κεφάλαια (διακυβέρνηση, ΕΕ, οικονομία, περιουσιακό), που είναι αλληλένδετες με το εδαφικό.

«Έγινε κάποια πρόοδος χωρίς να κλείσει οτιδήποτε», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Για μερική πρόοδο στην πρωινή συνάντηση σήμερα, κατά την οποία συζητήθηκε κυρίως το περιουσιακό, έκαναν λόγο τ/κ πηγές από την αποστολή που βρίσκεται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έκλεισε εξ ολοκλήρου, ωστόσο οι συγκλίσεις προχώρησαν λίγο ακόμα.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Τετάρτη και Πέμπτη θα αρχίσει η αναζήτηση συμφωνίας πάνω στα κριτήρια αρχών, που θα δημιουργήσουν τη βάση για τις εδαφικές αναπροσαρμογές σε σχέση με τα διοικητικά όρια των συνιστώντων πολιτειών.

Σε περίπτωση που υπάρξει σύγκλιση στα κριτήρια αρχών, ταυτόχρονα θα περάσουμε στο τελευταίο στάδιο αυτής της διαδικασίας, στις 11 του μήνα, Παρασκευή, προστίθεται.

Με τον καθορισμό της ημερομηνίας της πενταμερούς διάσκεψης, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας, Ελλάδας, Βρετανίας, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, και ταυτόχρονα παίρνοντας ως βάση τα κριτήρια αρχών στα οποία θα υπάρχει σύγκλιση, πρώτη φορά στο τραπέζι θα τεθεί χάρτης.

Σε περίπτωση που δεν καθοριστεί ημερομηνία για την πενταμερή, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κύπρο και μεταφέρθηκε γραπτώς στους ηγέτες από την πλευρά των ΗΕ, όπως αναφέρεται, θα χαλάσει και η διαδικασία δεν θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο.

Στο μεταξύ, στον τ/κ Τύπο σήμερα υπήρχαν δημοσιεύματα για την επιστολή που απέστειλε στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης Μόρφου, (G?KAD), Ρεσιάτ Κανσόι, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια του κ. Ακιντζί, λέγοντας πως μια ομόσπονδη δομή στη βάση της διζωνικότητας, της δικοινοτικότητας, της μίας διεθνούς προσωπικότητας και της πολιτικής ισότητας, θα σημάνει την απαρχή μιας ειρηνικής περιόδου για την Κύπρο.

Σημείωσε πως η περιοχή της Μόρφου διαθέτει αρκετά εδάφη, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους Ε/κ, τους Τ/κ, τους Μαρωνίτες και τις μειονότητες.