Προειδοποίηση ΕΕ σε Τουρκία για σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Προειδοποίηση ΕΕ σε Τουρκία για σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αρχείου
Αρχείου
Umit Bektas / Reuters

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία ζητώντας από την Άγκυρα «να επιστρέψει σε μία αξιόπιστη δημοκρατική διαδικασία, να προστατεύσει τη δημοκρατία, να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαναλάβει τον πολιτικό διάλογο με την αντιπολίτευση», χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της επαναδιατυπώνουν την καταδίκη της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη για την Τουρκία να αναλάβει κατ' αναλογίαν δράση, καλεί την Τουρκία να προστατεύσει την κοινοβουλευτική της δημοκρατία, περιλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος όλων σε δίκαιη δίκη, επίσης κατ΄εφαρμογήν των δεσμεύσεών της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας (στην ΕΕ)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωσή και οι χώρες μέλη της θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να αξιολογούν την κατάσταση και είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, εντός του υπάρχοντος πλαισίου», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Προειδοποίηση Γιούνκερ

Προσωπική προειδοποίηση απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο καθιστά υπεύθυνο εάν η Αγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

Σε ομιλία του στη Μπρυζ ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

«Ο,τι κάνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με οδηγεί να πιστέψω ότι τελικά η Τουρκία δεν θέλει να προετοιμασθεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», είπε.

Εάν δεν χαλαρώσει το καθεστώς της βίζας, ο Ερντογάν θα πρέπει να εξηγήσει στους Τούρκους γιατί συμβαίνει αυτό, θεωρεί ο Γιούνκερ.

«Εχουμε ανάγκη την Τουρκία...αλλά δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις βασικές μας αρχές», προειδοποίησε.

Τεταμένες σχέσεις

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε το Βερολίνο ότι επιτρέπει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία, να δρουν στο γερμανικό έδαφος ανενόχλητες.

«Το DHKP-C και το PKK δρουν στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία είναι η χώρα που υποστηρίζει περισσότερο τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ όμως επιτέθηκε και στο Λουξεμβούργο με κατηγορίες περί υποστήριξης της τρομοκρατίας απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις δηλώσεις του Λουξεμβουργιανού υπουργού Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν.

Ο Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk συνέκρινε τις διώξεις αντιπολιτευόμενων στην Τουρκία με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι ναζί και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.

«Για να το θέσω απλά, αυτές είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια της περιόδου των Ναζί και πρόκειται για μια πραγματικά πολύ κακή εξέλιξη (…) την οποία η ΕΕ δεν μπορεί απλά να αποδεχτεί», τόνισε ο Άσελμπορν.

Ο ίδιος πρότεινε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, σημειώνοντας πως έως και το 50% των εξαγωγών της τουρκικής οικονομίας έχουν προορισμό κράτη-μέλη της ΕΕ και πως το 60% των επενδύσεων στην Τουρκία προέρχεται από την Ένωση.

«Σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιβάλουμε αυτές (τις κυρώσεις) για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις του Άσελμπορν, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο είναι μια από τις κύριες ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk επιτέθηκε εναντίον της Τουρκίας, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Οι δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας η συμβολή της οποίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι αμφίβολη σημαίνουν ότι κάθε άλλο παρά κατανοεί το μέγεθος και τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζει η Τουρκία», ανέφερε ο Χουσείν Μουφτούογλου εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μουφτούογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει από όλες τις χώρες να καταγγείλουν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 5ης Ιουλίου.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή