ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/11/2016 00:54 EET | Updated 09/11/2016 06:49 EET

Τα εκλογικά αποτελέσματα «βυθίζουν» το δολάριο, ρίχνουν τον Νikkei και ανεβάζουν τον χρύσο. Άνω-κάτω οι αγορές

Twitter

Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε, καθώς το προβάδισμα του Ντόναλτν Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, προκάλεσε πανικό στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι μεταδόσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων από τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ, καθιστούν τη μάχη της προεδρικής εκλογής περισσότερο αμφίρροπη και δραματική από οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση, με συνέπεια την άμεση αναζήτηση από τους επενδυτές πιο ασφαλών τοποθετήσεων για τα κεφάλαια τους.

Έτσι, η τιμή του χρυσού, αλλά και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη μεριά, πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε το μεξικανικό πέσο, ενώ ο Τραμπ κέρδιζε τους εκλέκτορες της Βόρειας Καρολίνας.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, φαίνεται να προσομοιάζει τις συνθήκες που επικράτησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) τον περασμένο Ιούνιο.

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κι εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Τις μετεκλογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, παρακολουθούν άμεσα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας, παρενέβη για τη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.

Σημειώνεται πως ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο σημειώνει πτώση άνω του 5%, το γεν και το ευρώ έκαναν κούρσα στο Τόκιο, καθώς η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι αβέβαιη και οι χρηματομεσίτες φοβούνται ενδεχόμενη νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Το δολάριο έπεσε στα 101,46 γεν όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο να κερδίσει ο Τραμπ την Πολιτεία κλειδί της Φλόριντα, έναντι 105,47 γεν μερικά λεπτά νωρίτερα.

Το ευρώ ανέβηκε στο 1,1222 δολάριο, έναντι 1,0989 προηγουμένως.

Το μεξικανικό πέσο σημειώνει πτώση άνω του 11,5%.

Πτωτικά και οι αγορές πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές.

Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 45 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώθηκαν κατά 2,8% στα 43,70 δολάρια το βαρέλι.

Την ίδια στιγμή, άνοδο παρουσιάζει το χρηματιστήριο της Μόσχας. Στις 11:00 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης RTS, που εκφράζεται σε δολάρια, ενισχύθηκε κατά 1,24%, ενώ ο δείκτης Micex, που εκφράζεται σε ρούβλια, σημείωσε άνοδο κατά 1,42%.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box