ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/11/2016 01:08 EET | Updated 09/11/2016 01:08 EET

Τεχνική συμφωνία στην δεύτερη αξιολόγηση μέχρι τις 28 Νοεμβρίου σχεδιάζει η κυβέρνηση

JOHN THYS via Getty Images
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) talks with EU Commissioner of Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs Pierre Moscovici (C) and Greece's deputy finance minister George Chouliarakis (R) during an Eurogroup meeting on October 05, 2015 in Luxembourg. AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Πλώρη για την 28 Νοεμβρίου βάζουν κυβέρνηση και δανειστές με την πυξίδα να δείχνει ως μόνο προορισμό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν στο EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να στείλουν μήνυμα προόδου των διαπραγματεύσεων. Εάν αυτό επιτευχθεί τότε τις ημέρες που θα απομένουν έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι δύο πλευρές θα κλείσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Το κατά πόσο είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο σενάριο, θα κριθεί κατά την ολιγοήμερη παραμονή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από τις 14 έως και τις 21 Νοεμβρίου, αλλά και από την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Σε αυτές τις οκτώ ημέρες οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις διαφορές τους και να προγραμματίσουν τη δουλειά που θα πρέπει να γίνει έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Η σημαντική δουλειά βέβαια γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς οι επαφές δεν έχουν σταματήσει από την ημέρα ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου επαφών των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Οι ανταλλαγές στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών είναι σχεδόν καθημερινές, προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στις αμφιβολίες που εξέφρασαν οι δανειστές τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στα υπόλοιπα μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις εκτιμούν ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, είναι εφικτό να υπάρξει τουλάχιστον τεχνική συμφωνία έως την κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου. Η επίτευξη του χρονοδιαγράμματος θα φέρει πιο κοντά και τη συζήτηση για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους.

Σε αυτό το κλίμα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι «πιο φιλόδοξα» απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ πρόσθεσε ότι «η επιδίωξη της ελληνικής, αλλά και άλλων πλευρών, είναι η επικείμενη συζήτηση για το χρέος να πάει πιο μακριά και να συμπεριλάβει τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018».

Παράλληλα οι δανειστές συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ τους προκειμένου να βρουν τον τρόπο που θα «γεφυρωθούν» οι απαιτήσεις κάθε πλευράς προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με τη δέσμευση των Ευρωπαίων προς το Ταμείο για μελλοντική μέσο-μακροπρόθεσμη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να δώσει τη λύση στο γρίφο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι έως το τέλος του 2016 το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει πάρει τις απαντήσεις που θέλει από τους Ευρωπαίου για τη βιωσιμότητα του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα μαζί με τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεσμένο.

Ως εκ τούτου φαίνεται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί από την πλευρά των δανειστών, τόσο για τα βραχυπρόθεσμα όσο και για τα μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα. Παρόλα αυτά επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφόσον ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Sponsored Box