Η Κλίντον ξεπέρασε στις λαϊκές ψήφους τον Τραμπ

Η Κλίντον ξεπέρασε στις λαϊκές ψήφους τον Τραμπ
Le HuffPost

Η Χίλαρι Κλίντον ξεπέρασε σε λαϊκές ψήφους τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην πολυπληθή Καλιφόρνια, όπου νίκησε η Κλίντον. Παρόλα αυτά, το εκλογικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει βαρύτητα στο εκλεκτορικό κολέγιο και όχι στις ψήφους του κάθε πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, η Κλίντον συγκέντρωσε 58.905.448 ψήφους και ο Τραμπ 58.858.654 ψήφους. Όμως οι Πολιτείες στις οποίες βγήκε πρώτη η υποψήφια των Δημοκρατικών είχαν λιγότερους εκλέκτορες σε σχέση με αυτές που βγήκε πρώτος ο Τραμπ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κάθε Πολιτεία διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων που εκλέγουν με την σειρά τους τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, όπου νίκησε η Κλίντον, διαθέτουν επί παραδείγματι 50 και 29 εκλέκτορες αντίστοιχα, και η Φλόριντα, το Τέξας και η Βόρεια Καρολίνα, όπου νίκησε ο Τραμπ, 29, 38 και 15.

Κάθε φορά που ένας υποψήφιος κερδίζει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων σε μια Πολιτεία, τότε τους παίρνει όλους, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί στηρίζουν ή όχι τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτό το αμφιλεγόμενο σύστημα λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπίες ανάμεσα στην λαϊκή ψήφο και το εκλεκτορικό κολέγιο.

Ένας υποψήφιος που νιώθει αδικημένος έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση του αποτελέσματος, ανεξάρτητα από το εάν το αίτημά του θα γίνει αποδεκτό. Αυτό είχε ζητήσει ο Αλ Γκορ στην αναμέτρηση με τον Τζωρτζ Μπους, όταν τα exit polls είχαν δείξει (αναληθώς) ότι είχε κερδίσει την Φλόριντα. Δεν αναμένεται η Κλίντον να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα.

Δημοφιλή