Αμερικανικές εκλογές 2016: Ο Ομπάμα έτοιμος να παραδώσει τα ηνία στον άνδρα που αμφισβήτησε την υπηκοότητά του

Ο Ομπάμα έτοιμος να παραδώσει τα ηνία στον άνδρα που αμφισβήτησε την υπηκοότητά του
President Barack Obama pauses while speaking at University of New Hampshire, Monday, Nov. 7, 2016 in Durham, N.H., during a campaign rally for Democratic presidential candidate Hillary Clinton. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
President Barack Obama pauses while speaking at University of New Hampshire, Monday, Nov. 7, 2016 in Durham, N.H., during a campaign rally for Democratic presidential candidate Hillary Clinton. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
ASSOCIATED PRESS

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον άνδρα που προσπαθούσε εδώ και καιρό να του «πάρει» την προεδρία για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές και για το γεγονός ότι θα υπηρετήσει το κράτος των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νίκησε τη Δημοκρατική υποψήφια και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές της Τρίτης.

Ο Ομπάμα τηλεφώνησε επίσης στην Κλίντον, τη γυναίκα που υποστήριξε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και «εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον δυνατό αγώνα που έδωσε σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.

Ο πρόεδρος αναμένεται να κάνει μια δημόσια δήλωση κατά την Τετάρτη «για να συζητήσει για τα αποτελέσματα των εκλογών και για τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε ως χώρα για να έρθουμε κοντά μετά από αυτόν τον σκληρό εκλογικό αγώνα», είπε ο Έρνεστ.

Οι συγκεκριμένες εκλογές δεν ήταν συνηθισμένες – αν μη τι άλλο επειδή ο Τραμπ ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. Εκείνος και ο Ομπάμα είχαν μία σχέση περισσότερο τεταμένη από όπως συμβαίνει συνήθως ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.

Ο Τραμπ ισχυριζόταν για χρόνια και διαφήμισε τον ψευδή ισχυρισμό σχετικά με τη γεννέτηρα του Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, και ο Ομπάμα έστησε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του διαδόχου του.

Αλλά πλέον η τυπική διαδικασία της μεταβίβασης της εξουσίας φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ομπάμπα προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Πέμπη για να συζητησουν

τα σχέδια που έχει η ομάδα του όσον αφορά στη μεταβίβαση της εξουσίας.

«Η εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης της εξουσίας είναι μια από τις προτεραιότητες, που επισήμανε ο πρόεδρος στις αρχές του έτους και μια συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο είναι το επόμενο βήμα»,ανέφερε ο Έρνεστ στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ομπάμα μέσω ενός μαγνητοσκοπημένου μηνύματος σε βίντεο απηύθυνε την Τρίτη το βράδυ έκκληση στους Αμερικανούς να παραμείνουν πιστοί στη χώρα τους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. «Μπορεί να έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με νέα πράγματα στις μέρες μας αλλά αυτό που δεν είναι νέο είναι ότι η δημοκρατία είχε θορυβηθεί και είχε διασαλευτεί», είπε στο βίντεο δημοσιεύτηκε από το BuzzFeed News.

«Έχουμε περάσει δύσκολες και διχαστικές εκλογές στο παρελθόν, και πάντα βγαίναμε ισχυρότεροι απ' αυτό. Κι αυτό είναι που κάνει την Αμερική ιδιαίτερη». «Θυμηθείτε», είπε, «δεν έχει σημασία τι θα συμβεί, ο ήλιος θα ανατέλλει το πρωί και η Αμερική θα εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κράτος στη Γη».

* To άρθρο αυτό αποδόθηκε στα ελληνικά από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post

Δημοφιλή