Οι γυναίκες στη Βρετανία καλούνται να φύγουν σήμερα από τις δουλειές τους και να επιστρέψουν τον Ιανουάριο (για έναν πολύ σημαντικό λόγο)

Οι γυναίκες στη Βρετανία καλούνται να φύγουν σήμερα από τις δουλειές τους και να επιστρέψουν τον Ιανουάριο
Men and women on equal Waage.Symbol
Men and women on equal Waage.Symbol
Brigitte Wodicka via Getty Images

Εάν διαβάζετε τον βρετανικό Τύπο, σήμερα θα δείτε δημοσιεύματα που προτρέπουν τις γυναίκες να φύγουν από τη δουλειά τους και να επιστρέψουν με το νέο έτος. Όπως για παράδειγμα ο Independent, ο Guardian και η Telegraph.

Εάν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι απλή και σημαντική. Σήμερα γιορτάζεται στην Βρετανία η Ημέρα Ίσης Αμοιβής (Equal Pay Day). Η Ημέρα ίσης Αμοιβής είναι μια συμβολική ημέρα που υπενθυμίζει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Γιορτάζεται διαφορετική ημέρα ανά χώρα γιατί είναι διαφορετικό το μισθολογικό χάσμα ανά χώρα. Έτσι, για τις γυναίκες στην Βρετανία, που το μισθολογικό χάσμα είναι σήμερα στο 13,9%, σημαίνει ουσιαστικά ότι σήμερα, μέχρι το τέλος του έτους, θα δουλεύουν δωρεάν. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι εκεί που οι άνδρες κερδίζουν 1 λίρα ανά ώρα σε μια συγκεκριμένη θέση, οι γυναίκες κερδίζουν 86,1 πένες την ώρα για την ίδια θέση.

Στη Γαλλία η αντίστοιχη ημέρα ήταν στις 7 Νοεμβρίου, καθώς λόγω της μισθολογικής απόκλισης από τους άνδρες -υπερβαίνει το 15%- από τότε έως το τέλος του έτους θα εργάζονται ουσιαστικά «εθελοντικά».

Η ευρωπαϊκή Ημέρα Ίσης Αμοιβής γιορτάζεται στις 3 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τα στοιχέια της Κομισιόν, τα ανάλογα ποσοστά για Ελλάδα είναι τραγικά.

Και αυτό γιατί στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών αντιπροσωπεύει το 15% (16,7% στην ΕΕ). Οι Ελληνίδες έχουν χαμηλότερες ωριαίες αποδοχές, λιγότερες ώρες εργασίας σε έμμισθες θέσεις εργασίας και χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης (για παράδειγμα διακοπή σταδιοδρομίας για τη φροντίδα παιδιών ή συγγενικών προσώπων).

Δημοφιλή