Στα ίχνη του Γιάννη Σπυρόπουλου: Ένα μοναδικό εργαστήρι ζωγραφικής για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Βορρέ

Στα ίχνη του Γιάννη Σπυρόπουλου: Ένα μοναδικό εργαστήρι ζωγραφικής για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Βορρέ
HUFFPOST

Άνοιξε για το κοινό στην πινακοθήκη του ιστορικού Μουσείου Βορρέ στην Παιανία, η πτέρυγα Γιάννη Σπυρόπουλου, που είναι αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου ζωγράφου. Αυτή η μόνιμη έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει το εύρος και τη δυναμική της μακράς δημιουργικής πορείας του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Μια τέτοια ευκαιρία, να βυθιστεί το βλέμμα στο σημαντικό έργο του Σπυρόπουλου, παρέχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργανώνει το Μουσείο Βορρέ για όλη την οικογένεια. Όπως τιτλοφορείται το εργαστήρι, «τι είναι τελικά η Αφηρημένη Τέχνη; A Toy Story», τα μικρά παιδιά μπορούν να παίξουν δημιουργικά και να γνωρίσουν με τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού, τη ζωγραφική ιδιοφυΐα του «πατέρα» της αφαίρεσης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, για την ερχόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου προγραμματίζεται στις 11:30 το πρωί εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά (ηλικίας 4-9 ετών) μπροστά στην ειδική πτέρυγα με τα έργα του Σπυρόπουλου. Τα παιδιά θα πρέπει να φέρουν μαζί τους δύο αγαπημένα τους παιχνίδια. Την επιμέλεια του εργαστηρίου έχει η ομάδα Very Young Contemporary Art (VYCA). Ακολουθεί ξενάγηση στις 13.00 μ.μ. από τον κ. Γιάννη Παπαιωάννου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης στην έκθεση Γιάννη Σπυρόπουλου.

Η ταυτότητα του ζωγράφου

Γεννημένος στην Πύλο της Μεσσηνίας το 1912, με πείσμα, αξιοπρέπεια και πλεόνασμα ταλέντου, ο Γιάννης Σπυρόπουλος ρίχτηκε στη μάχη του εξωτερικού και καταξιώθηκε διεθνώς. Το έργο του παρουσιάστηκε σε χώρους τέχνης σε όλον τον κόσμο (Λονδίνο, Μιλάνο, Μόναχο, Οστάνδη, Ιερουσαλήμ, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ κ.ά.) και σήμερα κοσμεί συλλογές παγκοσμίου βεληνεκούς, ιδιωτικές και δημόσιες. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 άρχισε να διαμορφώνεται η κλασσική αφαίρεση στο έργο του με την εξέλιξη της χειρονομίας, συμβολικούς γραφισμούς και έμφαση στην επεξεργασία της ζωγραφικής επιφάνειας με διάφορα υλικά. Η Ελένη Βακαλό έχει γράψει για τον Σπυρόπουλο: «μέσα στην περιοχή της αφαίρεσης έφερε μιαν αντίληψη που ανανεώνει με άλλα μέσα, κατασκευαστικά, τη ζωγραφική παράδοση των αιώνων της ευρωπαϊκής τέχνης. Το χρώμα, όχι ως επιφάνεια, αλλά ως αποτέλεσμα πλασμού της ύλης. Η διείσδυση στο εσωτερικό αυτής της ύλης αποτελεί το πλαστικό και εκφραστικό ιδίωμα των πινάκων του Σπυρόπουλου». Ο έλληνας καλλιτέχνης πέθανε το Μάιο του 1990.

Info:

Μουσείο Βορρέ: Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, τηλέφωνο: 21 0664 2520. Ελεύθερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις με την είσοδο στο Μουσείο. Γενική εισοδος: 5€, μειωμένη: 3€, οικογένειες (μέχρι 4 μέλη): 10€. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 14:00

Δημοφιλή