Περνούν αρμοδιότητες της ΕΥΠ στον κ. Νίκο Παππά; Το παρασκήνιο της απόφασης

Περνούν αρμοδιότητες της ΕΥΠ στον κ. Νίκο Παππά; Το παρασκήνιο της απόφασης
Sooc

Άγνωστο παραμένει για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το πότε θα μεταφερθεί η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» στις 4 Νοεμβρίου 2016.

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων ανήκει μέχρι σήμερα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για μία ευαίσθητη υπηρεσία που ασχολείται με την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών απειλών που μπορούν να βάλλουν κατά της εθνικής ασφάλειας. Από κυβερνοεπιθέσεις μέχρι σοβαρές υποκλοπές. Το προσωπικό της είναι εξειδικευμένο στην πληροφορική και φέρει σε πέρας άκρως απόρρητες αποστολές.

Τον περασμένο Μάιο, όπως έγραψε την Τετάρτη η «Καθημερινή», η κυβέρνηση πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο το CERT περνούσε στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση τότε Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Στην πράξη, ωστόσο, το CERT δεν μεταφέρθηκε ποτέ στη Γενική Γραμματεία και παρέμεινε στην ΕΥΠ. Ενδεχομένως από τότε η κυβέρνηση να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της τη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, στο οποίο σκόπευε να εκχωρήσει τελικά το CERT, όπως έκανε με το Προεδρικό Διάταγμα της 4ης Νοεμβρίου 2016. Όπως γράφει το συγκεκριμένο διάταγμα, όλες οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής (άρα και το CERT) μεταφέρονται στο νέο υπουργείο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στη HuffPost Greece χθες ότι «η ηγεσία στη λεωφόρο Κατεχάκη δεν γνωρίζει το αν και το πότε το CERT θα περάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει η υποδομή, δεν ξέρουμε αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός. Λογικά θα εφαρμοστεί αυτό που γράφουν τα Προεδρικά Διατάγματα. Το σίγουρο είναι ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Μαξίμου και όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συνήθως τόσο ευαίσθητες υπηρεσίες στελεχώνονται από μυστικούς πράκτορες. Δεν ξέρω πόσο θα δουλέψει το σχέδιο εκτός ΕΥΠ. Σε κάθε περίπτωση αυτή η διαδικασία της μεταφοράς θα διαρκέσει μήνες».

Ήδη πολιτικοί κύκλοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις απέναντι στη μεταφορά του CERT εκτός ΕΥΠ, καθώς αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για μία προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού κ. Νίκου Παππά να συγκεντρώσει «υπερεξουσίες». Στον αντίποδα η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι με τη μεταφορά αυτή το CERT θα μπορεί να συνεργάζεται πολύ καλύτερα με τους συναρμόδιους φορείς, χωρίς να δημιουργεί εμπόδια η μυστικότητα των στελεχών.

Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων

ΝΔ: Απαράδεκτη η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΕΥΠ στον Νίκο Παππά

Για προσπάθεια του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, να πάρει στα χέρια τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας κάνει λόγο η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

«Ο υπουργός που επεδίωξε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και κατονομάστηκε ως χρηματοδότης σάιτ που υπηρετούσε την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, πάει να πάρει στα χέρια του τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Όχι ως πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ως άμεσος διαχειριστής τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΔ δηλώνει την «απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη μεθόδευση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου - Παππά, που προσθέτει μια ακόμα σκιά στο πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην Ε.Υ.Π., η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία».

«Το υπουργείο που δημιουργήθηκε για χάρη του κ. Παππά, θα έπρεπε να ασχολείται με την κοινωνία της πληροφορίας και τις προκλήσεις του μέλλοντος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για κάθε λογής μεθοδεύσεις».

Δημοφιλή