«Κόκκινος» συναγερμός: Εγρήγορση Αμερικανών πρακτόρων που δημιουργούν πλέγμα ασφαλείας γύρω από Ομπάμα

«Κόκκινος» συναγερμός: Εγρήγορση Αμερικανών πρακτόρων που δημιουργούν πλέγμα ασφαλείας γύρω από Ομπάμα
US President Barack Obama arrives at South Bend International Airport June 1, 2016 in South Bend, Indiana. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
US President Barack Obama arrives at South Bend International Airport June 1, 2016 in South Bend, Indiana. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα θέματα ασφαλείας στη χώρα μας επέλεξαν να χτυπήσουν οι τρομοκράτες, οι οποίοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα με στόχο τη γαλλική πρεσβεία στην «καρδιά» της Αθήνας.

Και αυτό διότι οι Αρχές προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την άφιξη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, προκάλεσε ταραχή στους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι «βλέπουν» να πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την επίσκεψη του προέδρου. Έτσι, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ένα απροσπέλαστο πλέγμα ασφαλείας γύρω του κατά την παρουσία του στην Ελλάδα, σχέδιο για το οποίο θα επιστρατευτούν περίπου 500 Αμερικανοί πράκτορες.

Μετά την επιστολή Γιωτόπουλου για ασύλληπτα μέλη της «17 Νοέμβρη» και τα κείμενα σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που καλούν σε ξεσηκωμό κατά της επίσκεψης, μία τρομοκρατική ενέργεια έρχεται να εντείνει την ανησυχία τους.

Οι τρομοκράτες επιχείρησαν ένα χτύπημα χαμηλού ρίσκου αλλά υψηλού σημειολογικού χαρακτήρα. Θέλησαν να δείξουν ότι ακόμα και μετά τις δεκάδες συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής παραμένουν επικίνδυνοι και μάλιστα μπορούν να επιχειρήσουν σε καλά φυλασσόμενα σημεία.

Η ενέργειά τους έφερε στην επιφάνεια κενά στα μέτρα ασφαλείας που έχουν κάνει ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να επαναπροσδιορίζουν το σχεδιασμό τους. Και αυτό διότι ενώ στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές στατικές αστυνομικές δυνάμεις (για τη φύλαξη της Βουλής, των πρεσβειών, του υπουργείου Εξωτερικών), εντούτοις δεν υπήρχαν αστυνομικοί που θα μπορούσαν να καταδιώξουν τους δράστες. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο κρανοφόροι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να διασχίσουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, να κόψουν ταχύτητα στο νούμερο 7, να εκτοξεύσουν τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου και να διαφύγουν ανενόχλητοι.

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά από χθες σε επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αστυνόμευσης γύρω από πρεσβείες και στόχους ξένων συμφερόντων. Αλλαγές γίνονται και προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των μηχανοκίνητων περιπολιών, προκειμένου λιγότερες στατικές δυνάμεις να μπορούν να γίνουν στόχος τρομοκρατών αλλά και να υπάρχει δυνατότητα καταδίωξης.

Απόρρητη διαταγή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιούσε από τις αρχές Οκτωβρίου 2016 τις αστυνομικές υπηρεσίες για επικείμενο χτύπημα σε αστυνομικό στόχο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι τρομοκράτες είχαν χθες διπλό στόχο. Ο ένας ήταν η πρεσβεία της Γαλλίας και ο δεύτερος ήταν ο αστυνομικός-σκοπός. Ίσως να μην είναι τυχαίο άλλωστε ότι έριξαν τη χειροβομβίδα δίπλα στο κουβούκλιο του αστυνομικού και όχι εντός της πρεσβείας.

Τα τελευταία 24ωρα γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη ΓΑΔΑ ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και Αμερικανούς αξιωματούχους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκε είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επικοινωνίες των αστυνομικών. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι οι Έλληνες αστυνομικοί χρησιμοποιούν αναλογικούς ασυρμάτους με αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοποιοί να ακούνε τα πάντα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στα μέτρα, το διήμερο της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, να χρησιμοποιήσουν ξανά μετά από πολύ καιρό ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας (ονόματι Sepura) και όχι το απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα. Πρόκειται για μία κίνηση ενδεικτική του πόσο πιέζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προκειμένου τα μέτρα ασφαλείας να είναι αψεγάδιαστα.

Δημοφιλή