Τι έδωσε και τι πήρε το ΔΝΤ για τη επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα

Τι έδωσε και τι πήρε το ΔΝΤ για τη επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Christine Lagarde, Managing Director of the IMF arrives at the Treasury to meet Britain's Chancellor George Osborne, prior to a press conference, in London, Britain May 13, 2016. REUTERS/Peter Nicholls
Christine Lagarde, Managing Director of the IMF arrives at the Treasury to meet Britain's Chancellor George Osborne, prior to a press conference, in London, Britain May 13, 2016. REUTERS/Peter Nicholls
Peter Nicholls / Reuters

Σήμα για την επιστροφή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα υπό συγκεκριμένους όρους, έδωσε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, επαναφέροντας στο τραπέζι τη διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων.

Η πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετέχει ενεργά και πάλι στο Ελληνικό πρόγραμμα, ήρθε μετά από ένα γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των δανειστών με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή στις απαιτήσεις των βασικών παραγόντων.

Η διελκυστίνδα μεταξύ Βερολίνου και Ταμείου σχετικά με τη μέσο-μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και του ύψους των πλεονασμάτων, όπως δείχνουν οι εξελίξεις κατέληξε στο ευνοϊκότερο σενάριο για το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως έχει γράψει η HuffPost Greece το ΔΝΤ αποδέχθηκε την πρόταση της Ευρωπαϊκής πλευράς για τη δέσμευση από την πλευρά του Eurogroup σχετικά με τα μελλοντικά μέτρα που θα ληφθούν για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι υποχώρησαν στις πιέσεις του Ταμείου για την αναπροσαρμογή των στόχων του πλεονάσματος προκειμένου να αποφευχθούν και νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Η δήλωση του κ. Ράις ότι ο στόχος για πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξία στην Ελληνική πλευρά ότι το πάγιο αίτημα της για μείωση των στόχων θα γίνει πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν το Ταμείο θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, απαίτηση που έχει εκφραστεί τόσο από τον Πόουλ Τόμσεν, όσο και από την επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Οι προθέσεις των δανειστών θα ξεκαθαρίσουν με την έναρξη του δεύτερου κύκλου διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος από τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, για την Αθήνα γίνεται απαραίτητο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου η πρόοδος να εξεταστεί από το EuroWorking Group και οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να δώσουν το «πράσινο φως» για την πολιτική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν στη δήλωση αναφορικά με τα βασικά στοιχεία που θα προβλέπει η μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, προκειμένου στη συνέχεια το ΔΝΤ να δημοσιεύσει την έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος της Ελλάδας και να λάβει την απόφαση για τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό βέβαια θα σημάνει και την σύναψη ενός νέου μνημονίου με το Ταμείο, όπως έχει συμβεί και με τα προηγούμενα δύο μνημόνια, το οποίο όμως όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, θα ακολουθεί την υφιστάμενη συμφωνία με τους δανειστές, προσαρμόζοντας ωστόσο προς τα κάτω τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δημοφιλή