Κυπριακό: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί επί του εδαφικού

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί επί του εδαφικού
United Nations Secretary-General Ban Ki-Moon (C) prepares to handshake with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) and Greek Cypriot President Nicos Anastasiades at the start of Cyprus Peace Talks on November 7, 2016 in Mont Pelerin, Western Switzerland where Cyprus' Greek and Turkish speaking communities will conduct a key phase of reunification talks, under the aegis of the United NationsProspect of Cyprus solution 'within reach'said UN chief Ban Ki-Moon on November 7, 2016. / AFP / POOL / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)
United Nations Secretary-General Ban Ki-Moon (C) prepares to handshake with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (L) and Greek Cypriot President Nicos Anastasiades at the start of Cyprus Peace Talks on November 7, 2016 in Mont Pelerin, Western Switzerland where Cyprus' Greek and Turkish speaking communities will conduct a key phase of reunification talks, under the aegis of the United NationsProspect of Cyprus solution 'within reach'said UN chief Ban Ki-Moon on November 7, 2016. / AFP / POOL / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)
FABRICE COFFRINI via Getty Images

Στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, σήμερα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση των δύο ηγετών επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, ενώ τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισαν τη σημερινή ημέρα σημαντική.

Νωρίτερα, στις 9, τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Υπάρχει μια δημιουργική προσπάθεια και από τις δυο πλευρές, ένα καλό κλίμα αλλά αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να δώσουν το αποτέλεσμα, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις πρώτες του δηλώσεις από την Ελβετία, αναφερόμενος στη σημερινή συνέχιση της συζήτησης των κριτηρίων. Όπως είπε, τα πάντα που αφορούν την εδώ κατάληξη του ζητήματος του εδαφικού θα εξαρτηθούν από τον διάλογο που θα γίνει σήμερα.

Η κατάσταση για τα κριτήρια του εδαφικού θα ξεκαθαρίσει σήμερα, δήλωσε και ο Ακιντζί που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης για μία ημέρα της διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας πως εάν αύριο (σήμερα) πάνε όλα κατ` ευχήν - αλλά ο χρόνος δεν είναι επαρκής- μπορεί να γίνει λόγος για παράταση κατά μία ακόμη ημέρα. Αλλά, όπως είπε, εάν όλα πάνε καλά και τελειώσουν δεν χρειάζεται παράταση.

Η Παρασκευή είναι μια κρίσιμη ημέρα, ίσως μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην όλη διαδικασία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, προσθέτοντας πως έχει προσδοκίες.

Σε δηλώσεις του, έξω από το εστιατόριο στο Μοντρέ, όπου τα Ηνωμένα `Εθνη παρέθεσαν δείπνο για τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Μουσταφά Ακιντζί και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες που βρίσκονται στο Μοντ Πελεράν, ο κ. 'Ειντε ανέφερε πως έχει γίνει πολλή πρόοδος αλλά υπάρχουν εκκρεμούντα θέματα, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια φάση της διαδικασίας στην οποία δεν υπάρχουν ταμπού και πως όλα είναι στο τραπέζι.

Ο κ. `Ειντε χαρακτήρισε πολύ-πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας πως έγινε πολύ σκληρή δουλειά και από τους δυο ηγέτες και τους διαπραγματευτές και τις διαπραγματευτικές ομάδες για τα πιο δύσκολα θέματα του Κυπριακού.

Ανέφερε πως είναι συνεχώς εντυπωσιασμένος από την αφοσίωση των δυο ηγετών και το κουράγιο που επιδεικνύουν για να επιλύσουν αυτά τα θέματα, τα οποία όπως επεσήμανε δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Σημείωσε πως άκουσε τις δηλώσεις που οι ηγέτες έκαναν έξω από το εστιατόριο και πως συμφωνεί μαζί τους απόλυτα. Ανέφερε πως αυτές τις τελευταίες ημέρες έχουν επικεντρωθεί τον περισσότερο χρόνο στα θέματα του εδαφικού, στα κριτήρια για το εδαφικό, πάντα ενθυμούμενοι το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται αυτό.

Απηχώντας, όπως είπε, αυτά που ανέφεραν και ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης, σημείωσε πως η Παρασκευή είναι μια κρίσιμη ημέρα, ίσως μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην όλη διαδικασία. Και έχω προσδοκίες ότι θα το κάνουμε αυτό σωστά, εκτίμησε.

Ερωτηθείς για το βαθμό αισιοδοξίας του ότι θα φθάσουν σε αποτέλεσμα σήμερα, ο κ. Ειντε είπε πως είναι πάντα ρεαλιστικά αισιόδοξος και πως αυτό σημαίνει πως πιστεύει πως αυτό είναι δυνατό.

«Αλλά γνωρίζω επίσης τις προκλήσεις που ακόμη έχουμε να ξεπεράσουμε», ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε προηγουμένως περίπτωση στην οποία οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων να κάνουν απευθείας διαπραγμάτευση για αυτά τα θέματα.

Όποτε νομίζαμε ότι είχαν λυθεί ήταν απλά επειδή κάποιος άλλος τους το επέβαλλε, κάποιος από τα ΗΕ, κάποιος από τους προκατόχους μου ή κάποιος άλλος. Τώρα είναι δική τους επιλογή, είναι δική τους διαδικασία και θεωρώ ότι χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι είναι πολύ δύσκολο, επισήμανε.

Έκανε λόγο για ένα συναισθηματικά φορτισμένο θέμα και για τις δυο πλευρές, αναφέροντας πως είναι πολύ σημαντικό αυτά τα θέματα να διευθετηθούν σωστά και πως εάν τα καταφέρουν σήμερα, τότε ο ίδιος θα είναι πάρα πολύ αισιόδοξος για τον υπόλοιπο δρόμο προς το μέλλον.

Ερωτηθείς εάν προγραμματίζεται να γίνουν κάποιες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο κ. Έιντε είπε πως το αφήνει ανοικτό. Κληθείς να πει εάν η διαδικασία θα συνεχιστεί το Σάββατο, ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε πως από τεχνικής απόψεως ασφαλώς αυτό είναι δυνατόν, χωρίς να λέει ωστόσο ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η διαφορά τού να διαβουλεύονται εδώ παρά στην Κύπρο, εκτίμησε πως είναι πάρα πολύ καλό που οι δυο ηγέτες βρίσκονται συνεχώς μαζί για αρκετές ημέρες, ζουν στον ίδιο χώρο, τρώνε πρόγευμα, γεύμα και δείπνο μαζί και εργάζονται 13-14 ώρες, κάνουν διάλειμμα, πάνε έξω, έρχονται πίσω, έχουν σύντομες συναντήσεις, πιο μακρές συναντήσεις, έχουν συναντήσεις μόνο οι δυο τους, μόνο οι τρεις μας, ή όλοι μας.

Αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα και θεωρώ ότι ήταν μια καλή επιλογή γιατί αυτά τα θέματα που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι απλά δεν προσφέρονται για τρεις, τέσσερις ή πέντε ώρες στη νεκρή ζώνη με τους ηγέτες που είναι συνεχώς απασχολημένοι και με άλλα θέματα τα οποία πρέπει να χειριστούν. Για αυτό ναι, σίγουρα άξιζε τον κόπο" επεσήμανε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να τεθούν χάρτες στο τραπέζι, ο κ. `Ειντε ανέφερε πως θεωρεί πως θα το συζητήσουν και αυτό αύριο.

Δημοφιλή