Πως οι start-ups μπορούν να ανασχέσουν το braindrain

Πως οι start-ups μπορούν να ανασχέσουν το braindrain
eurokinissi

Η πολυδιάσπαση του χώρου των ψηφιακών μέσων σε τέσσερα υπουργεία, σε πολλούς φορείς και διαχειριστικές αρχές αποτελούσε ένα από τα προβλήματα για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών. Έτσι η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έρχεται ως απάντηση της κυβέρνησης σε ένα αίτημα δεκαετιών του τεχνικού κόσμου της χώρας, του κόσμου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ώστε να υπάρχει μόνον ένα υπουργείο. Από το επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο νέο υπουργό Νίκο Παππά.

Παράλληλα η αγορά βλέπει θετικά την σύσταση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος να μιλά (στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ) για μια «εξαιρετική είδηση για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Η θερμοκοιτίδα In*vent

Το ζητούμενο είναι ποιες πολιτικές θα αναπτυχθούν από εδώ και πέρα για την ψηφιακή αναβάθμιση της Ελλάδας. Ο Χρ. Σπίρτζης παραδίδοντας το υπουργείο αναφέρθηκε στη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), την δορυφορική πολιτική της χώρας, την βελτίωση της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα, την νεοφυή επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία τον περασμένο Σεπτέμβριο του Μητρώου Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας (Start-ups), αλλά και στην δημιουργία της θερμοκοιτίδας In*vent στην οποία θα εκκολαφθούν start-ups στις τεχνολογίες πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών (η In*vent αποτελεί συνεργασία του δημόσιου τομέα, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και τον οργανισμό Industry Disruptors-Game Changers).

Στόχος: αύξηση ΑΕΠ 2,2%

Βεβαίως η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει για να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα, καθώς σήμερα βρίσκεται μόλις στην 26η θέση στο Δείκτη Ψηφιακής Ανάπτυξης (DESI) στην ΕΕ-28. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η πρόσβαση και η υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και συνεπώς τη βιωσιμότητα, ιδίως των μικρών και μεσαίων.

Τι σημαίνει για την οικονομία η σύγκλιση με την ΕΕ στη χρήση δεδομένων; Σύμφωνα με μελέτη του 2016 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Ψηφιακές Επικοινωνίες στην Ελλάδα ως το 2020 αφορά 2,2% αύξηση στο ΑΕΠ και 2,06 δις ευρώ αύξηση στα δημόσια έσοδα.

Δημοφιλή