Μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας υπόσχεται η Αχτσιόγλου

Μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας υπόσχεται η Αχτσιόγλου
Sooc

Στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. Η νέα υπουργός μίλησε για τις τριετίες, το ενδεχόμενο lock out, το συνδικαλιστικό, την ανεργία, το ΕΤΕΑ, τον Γιώργο Κατρούγκαλο και για την κριτική που έχει δεχτεί για το νεαρό της ηλικίας της.

«Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας είπε η κ Αχτσιόγλου, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τόνισε πως η γραμμή άμυνάς μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις », τόνισε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την στρατηγική που θα ακολουθήσει το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι θα προτιμούσε να μην παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για διευκόλυνση των μαζικών απολύσεων και σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα για κατάργηση τριετιών» και εξέφρασε την άποψη ότι οι δανειστές δεν θα επιμείνουν στο θέμα του lock out.

Όσον αφορά το συνδικαλιστικό, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει ένας εξορθολογισμός. «Δεν θα κόψουμε κάτι από τα προνόμια», τόνισε, εξηγώντας ότι θα δοθεί έμφαση στην δημιουργία διαφάνειας, ιδιαίτερα στις εκλογές των συνδικαλιστών. «Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται την συνδικαλιστική ελευθερία», σημείωσε.

Αναφερόμενη στην αδήλωτη εργασία, η ίδια είπε ότι θα χρειαστεί μεγάλος έλεγχος στις επιχειρήσεις και εξήγησε ότι θα γίνουν προσλήψεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. «Το σχέδιο δεν είναι μακρόπνοο», πρόσθεσε. «Έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα». Για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε ότι έχει ήδη γίνει πολύ καλή δουλειά και πρόσθεσε πως «θα ανοίξουν 80.000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ». Αναφερόμενη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Σύνταξης, η υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτό που προσπαθεί είναι να καλύψει τα ελλείμματα με αύξηση εισφορών και αναπροσαρμογή των επικουρικών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον προκάτοχό της, Γιώργο Κατρούγκαλο, η ίδια ξεκαθάρισε ότι το έργο του θα το κρίνει η κοινωνία και όχι η ίδια και τόνισε ότι υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης. «Έπρεπε να φτιαχτεί ένα σύστημα που να είναι βιώσιμο», είπε, προσθέτοντας ότι στο ζήτημα εισφορών και παροχών θα μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, μόνο που η ίδια δεν είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως τόνισε, θα δώσει έμφαση στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Τέλος, αναφερόμενη στην κριτική που δέχτηκε δήλωσε: «Η νεότητα από μόνη της δεν είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα».

Δημοφιλή