ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/11/2016 10:38 EET | Updated 12/11/2016 10:40 EET

Γιατί η Αντιτρομοκρατική φοβάται νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Τι αλλάζει στα μέτρα για Ομπάμα

Yannis Behrakis / Reuters
Policemen stand guard in front of a crowd of Greeks watching a military parade during Independence Day celebrations in Athens, March 25, 2015. Thousands of Greeks braved heavy rainfall on Wednesday to watch the Independence Day parade in front of the parliament after being banned in previous years for security reasons. REUTERS/Yannis Behrakis

Μόλις λίγα 24ωρα πριν την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, τα σύννεφα γύρω από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου πυκνώνουν.

Αποκορύφωμα οι απειλές της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» ότι πρέπει «το σαμποτάζ της επίσκεψης να γίνει η αρχή της δημιουργίας ενός οργανωμένου αναρχικού κινήματος για την εδώ και τώρα καταστροφή του κράτους και της εξουσίας». Είχαν προηγηθεί η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, τα καλέσματα του αντιεξουσιαστικού χώρου για ξεσηκωμό και η επιστολή Γιωτόπουλου για ασύλληπτα μέλη της «17 Νοέμβρη».

Η πρώτη κίνηση των Αμερικανών, οι οποίοι κάθε ημέρα αιφνιδιάζονται και από κάποιο νέο δεδομένο, ήταν να ζητήσουν την ακύρωση της ανοιχτής ομιλίας Ομπάμα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται τυχόν προσπάθεια νέας τρομοκρατικής επίθεσης τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία (λόγω της έλευσης του Αμερικανού προέδρου) αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους τρομοκράτες που ξέρουν ότι αν καταφέρουν κάτι τέτοιο η ενέργειά τους θα έχει παγκόσμια απήχηση.

Οι ανήσυχοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας, ζητούν επιτακτικά από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ μυστικότητα και άμεσο επανασχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μη γνωρίζει κανείς το πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα κατά την παρουσία του στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η ανοιχτή ομιλία στην Πνύκα, για την οποία είχε παραχωρηθεί ο χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ακυρώθηκε. «Νέα δεδομένα, νέος σχεδιασμός», λένε ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εννοώντας ότι η τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας και οι απειλές των «Πυρήνων της Φωτιάς» αλλάζουν άρδην τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας.

«Η ομιλία στην Πνύκα διέρρευσε από πολύ νωρίς, πράγμα που ούτως ή άλλως θεωρούνταν εξαιρετικά κακό από τους Αμερικανούς αξιωματούχους για λόγους ασφαλείας. Ενδεχομένως να ακυρωνόταν και χωρίς να γίνει η τρομοκρατική επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, που σίγουρα έπαιξε, όμως, ρόλο στην απόφαση ακύρωσης. Οι Αμερικανοί ζητούν απόλυτη μυστικότητα από εμάς και μέτρα ασφαλείας που δεν θα τα γνωρίζει κανείς, συνεπώς ούτε και ο εν δυνάμει εχθρός», λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα προτιμήσουν να γίνει η ομιλία σε κάποιον κλειστό χώρο (για παράδειγμα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη λεωφόρο Συγγρού), ο οποίος θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος. Οι Αρχές γνώριζαν ότι την ώρα της ομιλίας μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που ανεξάρτητα του αν θα πραγματοποιούνται σε μεγάλη απόσταση δημιουργούν στους Αμερικανούς κλίμα ανασφάλειας.

Το βάρος της πληροφόρησης για τυχόν προσπάθεια νέας τρομοκρατικής ενέργειας αλλά και της παρακολούθησης υπόπτων πέφτει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί θα ενεργοποιήσουν όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν προκειμένου οι δύο πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις, η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» να μην καταφέρουν να χτυπήσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία δεν είχε υπάρξει μέχρι χθες ανάληψη ευθύνης αλλά οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν αυτό να γίνει άμεσα, προκειμένου οι δράστες να δημιουργήσουν κλίμα ενόψει της έλευσης του Αμερικανού προέδρου. Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και η «ΟΛΑ» διαθέτουν ασύλληπτα μέλη με μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δράσουν σε καλά φυλασσόμενες περιοχές.

Sponsored Post