ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2016 08:41 EET | Updated 14/11/2016 08:43 EET

Η Κίνα απειλεί με μποϊκοτάζ στις πωλήσεις αυτοκινήτων και iPhone, αν ο Τραμπ κηρύξει «οικονομικό» πόλεμο

ASSOCIATED PRESS
A man is reflected on a glass as he reads a Chinese newspaper with a photo of U.S. President-elect Donald Trump, displayed on a newspaper board in Beijing, Thursday, Nov. 10, 2016. Donald Trump's promise to put America first helped propel him to the U.S. presidency. But he also unleashed uncertainty on the global economy by skewering trading partners and offering few specifics that might calm allies or businesses. The headline reads

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τραμπ θα είναι «ανόητος» και «αφελής» αν αποφασίσει να κηρύξει έναν ανοιχτό, «οικονομικό» πόλεμο εναντίον της Κίνας, τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Global Times» που πρόσκειται στο κομμουνιστικό κόμμα, όπως αναφέρει ο Guardian.  

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Λευκό Οίκο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος εξαπέλυσε αρκετές φορές επίθεση στην Κίνα, προαναγγέλλοντας την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές μέχρι και 45%.  

«Όταν γίνει αυτό θα σταματήσουν τις απάτες», είπε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος τον Αύγουστο σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Αν ο Τραμπ διαλύσει το σινο-αμερικανικό εμπόριο, μία σειρά από αμερικανικές βιομηχανίες θα οδηγηθούν στην καταστροφή. Στο τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα θεωρηθεί ένοχος από την κοινή γνώμη για την απερισκεψία, την άγνοια και την ανικανότητά του», τονίζουν οι «Global Times».

Επιπλέον, ισχυρίζονται πως ενδεχόμενη αύξηση των δασμών θα πυροδοτήσει άμεσα αντίμετρα από το Πεκίνο. «Μία παρτίδα με παραγγελίες για την κατασκευή αεροσκαφών Boeing θα αντικατασταθούν από την Airbus.

Οι πωλήσεις αμερικανικών αυτοκινήτων και iPhone θα υποστούν σοβαρό πλήγμα, ενώ θα διακοπούν άμεσα οι εισαγωγές σόγιας και αραβοσίτου.