ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/11/2016 05:08 EET

Πολυνομοσχέδιο κατά των διακρίσεων στη Βουλή. Εξισώνει το σύμφωνο συμβίωσης με το γάμο

digitalskillet

Πολυνομοσχέδιο που στόχο έχει την εξάλειψη των διακρίσεων κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους». Αυτό θα προβλέπει μέχρι και τριετή φυλάκιση και βαριά πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ σε όσους περιθωριοποιούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες στον εργασιακό χώρο, ενώ ταυτόχρονα εξομοιώνεται πλήρως το σύμφωνο συμβίωσης με τον γάμο.

Το πολυνομοσχέδιο θα τιμωρεί διακρίσεις με βάση το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, την ασθένεια, την αναπηρία, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον δημόσιο και ιδιωτικό εργασιακό χώρο, στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών, στην εκπαίδευση, στις φορολογικές διευκολύνσεις, στην κοινωνική προστασία και στην πρόσβαση στη στέγη.

Βαριές τιμωρίες προβλέπονται και σε θέματα αυθαιρεσίας που διαπράττονται από αστυνομικούς, λιμενικούς, σωφρονιστικούς και άλλα άτομα σε θέσεις αρχής, ώστε, σύμφωνα με το «Έθνος», να αποφεύγονται οι καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η καταβολή αποζημιώσεων. Ακόμα, γίνεται αυστηρότερο το ποινικό οπλοστάσιο, για την πάταξη της χειραγώγησης της αγοράς, και παραχάραξης του νομίσματος, ώστε να είναι ασφαλέστερο και ελκυστικότερο το επενδυτικό τοπίο.

Παράλληλα, οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν και σε καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο, καθώς οι ετερόφυλοι ή ομοφυλόφιλοι σύντροφοι του συμφώνου θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο και θα μπορούν να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα και άλλες παροχές.

Σύμφωνα με τον «Έθνος», το νομοσχέδιο επιτρέπει ακόμα σε κοινωνικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ. να αντιπροσωπεύουν στα δικαστήρια το θιγόμενο πρόσωπο, χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν παράβολο, προβλέπει αντιστροφή του βάρους απόδειξης (υπέρ του βλαπτόμενου), αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προωθήσει στα θέματα αυτά τον κοινωνικό διάλογο.

Sponsored Post