Πρεμιέρα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. Επιθυμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο

Πρεμιέρα για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. Επιθυμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο
Sooc

Πρεμιέρα κάνει σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, με το χρόνο πλέον να πιέζει ασφυκτικά και όλες τις πλευρές να επιθυμούν όλα να έχουν τελειώσει πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Οι επαφές ξεκινούν σήμερα και αύριο, Τρίτη, μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να προετοιμάσουν την πρώτη συνάντηση της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών την Τετάρτη.

Στελέχη με γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αναφέρουν ότι μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι δανειστές επιθυμούν να έχουν κλείσει την αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου. Αυτό θα οδηγήσει στη συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους, προκειμένου το Ταμείο να εκδώσει την έκθεση βιωσιμότητας και στη συνέχεια να αποφασίσει για την παραμονή του στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Η επιθυμία των δανειστών να επιταχύνουν τις διαδικασίες προκλήθηκε από το γεγονός ότι παραμένει άγνωστη η θέση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα του Ελληνικού χρέους, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου Ευρώπη και ΔΝΤ θέλουν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να προχωρήσουν στη συμφωνία για το χρέος. Αν και τα μέτρα δεν θα ανακοινωθούν επίσημα, το Ταμείο δια στόματος του εκπροσώπου τύπου Τζέρι Ράις έχει δηλώσει ότι αρκεί η δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται πολύ πιθανό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση να συνεχιστούν και μετά το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ της 5ης Δεκεμβρίου. Στόχος είναι οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλτ Τράμπ στις 20 Ιανουαρίου.

Η διαπραγμάτευση και τα μέτρα

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι προφανές ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν καταλήξει στην «χρυσή τομή» η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πριν όμως από αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκρούσει τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, το οποίο προκύπτει το 2017 σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Τα μέτρα που προτείνουν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ, αφορούν την περαιτέρω δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου, τη νέα περικοπή των κύριων συντάξεων διά της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων, την εξοικονόμηση κονδυλίων από τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και την περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το θέμα των εργασιακών, με το ΔΝΤ να πιέζει για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν αρκετά από τα θέματα που εξετάζονται στη δεύτερη αξιολόγηση.

Δημοφιλή