ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/11/2016 09:20 EET | Updated 15/11/2016 10:19 EET

Ο Ομπάμα στο προεδρικό Μέγαρο: Υπάρχει πρόοδος, αλλά έχετε αρκετό δρόμο ακόμη

US President Barack Obama and his Greek couterpart Prokopis Pavlopoulos (L) review a presidential honour guard durig the official welcoming ceremony at the presidental palace in Athens on November 15, 2016.
Obama flew into Athens on his final foreign trip to Europe, seeking to calm the nerves of allies concerned by Donald Trump's shock presidential election victory. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI        (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images
US President Barack Obama and his Greek couterpart Prokopis Pavlopoulos (L) review a presidential honour guard durig the official welcoming ceremony at the presidental palace in Athens on November 15, 2016. Obama flew into Athens on his final foreign trip to Europe, seeking to calm the nerves of allies concerned by Donald Trump's shock presidential election victory. / AFP / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Ήταν λίγο μετά τις 13.30 όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο προεδρικό Μέγαρο. Εκεί τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με όλες τις απαραίτητες τιμές βάσει πρωτοκόλλου. Η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, παρουσίαση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και ΗΠΑ από τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια στην αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, για την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

Προηγήθηκε η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες όπου οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν κυρίως στην οικονομία και το προσφυγικό.

«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Όσο για την οικονομία, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά η χώρα έχει αρκετό δρόμο ακόμη. «Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», είπε χαρακτηριστικά. Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, επισήμανε επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα.

obama

Προσφυγικό

Συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα και τόνισε ότι το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη. Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μέση Ανατολή τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκτιμά ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαριστεί την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια», τόνισε.

Τέλος έκλεισε με μια επιθυμία του: την επίσκεψή του στην Ακρόπολη, καθώς όπως είπε «από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».

Λεπτά αργότερα, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη, η Ακρόπολη θα είναι κλειστή για το κοινό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έθεσε το θέμα του χρέους.