Ομπάμα: «Όλοι μας θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα». Τα μηνύματα σε πιστωτές και Γερμανία για ελάφρυνση χρέους τώρα

Ομπάμα: «Όλοι μας θέλουμε να πετύχει η Ελλάδα». Τα μηνύματα σε πιστωτές και Γερμανία για ελάφρυνση χρέους τώρα
US President Barack Obama (R) shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras before their meeting on November 15, 2016 in Athens. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
US President Barack Obama (R) shakes hands with Greek Prime Minister Alexis Tsipras before their meeting on November 15, 2016 in Athens. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
ASSOCIATED PRESS

Μετά από τρεισήμισι ώρες που βρισκόταν στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ενώ είχε ήδη συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε σε αυτό που για ημέρες προσδοκούσε η ελληνική πλευρά: στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η πρώτη δήλωση έγινε εντός του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την αρχική συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Όπως είπε ο κ. Τσίπρας είναι μία περίοδος προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.

Μηνύματα Ομπάμα στους πιστωτές

Η δεύτερη -και πιο σαφής- ήταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε της κατ' ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών. Μια δήλωση που ουσιαστικά μετέφερε το μήνυμα σε Γερμανία και πιστωτές ότι η Ελλάδα έκανε τις αναγκαίες και επίπονες μεταρρυθμίσεις και τώρα είναι η ώρα των υπόλοιπων Ευρωπαίων να αφήσουν πίσω τους την εμμονή στη λιτότητα και να δώσουν λύση με το χρέος.

«Ξέρω πως τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Ανέτρεψε τις ζωές των πολιτών της χώρας. Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα περιορίσουν τις ανισότητες. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Έλληνες πρέπει να δουν αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή. Το ΔΝΤ είπε πως η ελάφρυνση είναι ζωτικής σημασίας και προσωπικά θα συνεχίσω να πιέζω προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος εμμέσως στη Γερμανία, είπε ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά στην ελάφρυνση, έχουν και εκείνοι το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους. Όμως θα ήταν καλό για όλους, τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, να υπάρξει μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος. «Ίσως - και λέω ίσως - η ώρα είναι τώρα».

Απόψεις που αναμένεται να επαναλάβει και κατά τις επαφές που θα έχει στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Τσίπρας: Παρά τις πληγές μας, στεκόμαστε όρθιοι. Δικαιούμαστε απομείωση χρέους

Στη δική του παρέμβαση, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαρίθμησε τις θυσίες του ελληνικού λαού και επανέλαβε την απαίτηση ότι πλέον η Ελλάδα δικαιούται ουσιαστική απομείωση χρέους.

Και γιατί εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι θα καταφέρουν να πείσουν την Μέρκελ για το χρέος; Για δύο λόγους, όπως είπε. Καταρχήν γιατί είναι Γερμανίδα πολιτικός και οι Γερμανοί επιμένουν στην τήρηση των συμφωνιών. Και αυτό που ζητείται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ότι είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015. Ο δεύτερος λόγος που είναι αισιόδοξος είναι, όπως είπε, γιατί έχει γνωρίσει από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ και έχει διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη κι όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και τα του κόμματός της. «Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι' αυτό θα πειστεί ότι πρέπει να γίνουν εκείνα που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον Γερμανό φορολογούμενο, προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. «Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα. Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε επίσης και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Ο Τραμπ και η άνοδος του εθνικισμού

Φυσικά από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον Αμερικανό πρόεδρο, δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της εκλογής Τραμπ. Και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκρυψε τα λόγια του. Είπε ότι εξεπλάγην και ο ίδιος από το αποτέλεσμα, ωστόσο τώρα πρέπει να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση. Και στη συνέχεια συνέδεσε την εκλογή Τραμπ με την άνοδο του εθνικισμού.

«Ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή. Νομίζω ότι μία ισχυρή πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Το ερώτημα παραμένει, πώς εξελέγη κάποιος με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία», διερωτήθηκε ο κ. Ομπάμα και συνέχισε. «Υποθέτω ότι αυτή η αναζήτηση για “κάτι διαφορετικό” επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες, στο “εμείς εναντίον των άλλων, εμείς και εκείνοι”».

Και κατέληξε: «Μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι, διότι οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από αξίες, ιδανικά, χαρακτήρες, από το πώς αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, από την πρόοδο. Αυτή είναι η ισχυρή μου πεποίθηση».

Ο κ. Τσίπρας, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει λίγα πράγματα σε σχέση με τον Τραμπ, αλλά εκτίμησε ότι ακόμα κι αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική, αυτό είναι δύσκολο για μια χώρα όπως οι ΗΠΑ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Προσφυγικό

«Αλέξη, σ' ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα και αναφέρθηκε εκ νέου στον ρόλο της Ελλάδας. Όπως είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθάνε γιατί πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του επανέλαβε ότι η χώρα εντείνει τον ρόλο της, παρά τα οικονομικά προβλήματα, για την ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατία, ενώ παρείχε στήριξη σε χιλιάδες πρόσφυγες παρά το κλείσιμο του Βαλκανικού δρόμου και παρά το ότι δεν είχε υποστήριξη από πολλά κράτη της ΕΕ. «Επιμένουμε πως η λύση είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης», πρόσθεσε.

Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν και οι δύο ηγέτες, είπε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη συνεργασία των ΗΠΑ θα συμβάλουν για να βρεθεί δίκαιη λύση και ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία των δύο κοινοτήτων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της βόρειας Κύπρου. «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και στις δύο πλευρές για μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Για τον κ. Τσίπρα, «δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί», ενώ αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, είπε ότι παίζει έναν σημαντικό ρόλο «αλλά δεν είναι η δική μου ευθύνη να τον πείσω».

Ομπάμα Τσίπρας

Δημοφιλή