Ειδησεις

Πώς είδαν οι ξένοι ανταποκριτές την πρώτη ημέρα της επίσκεψης Ομπάμα

US President Barack Obama holds a press conference with the Greek prime minister (not seen) at the Maximos Mansion in Athens on November 15, 2016. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
US President Barack Obama holds a press conference with the Greek prime minister (not seen) at the Maximos Mansion in Athens on November 15, 2016. / AFP / Brendan Smialowski (Photo credit should read BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

«Ιστορική» επιμένουν να χαρακτηρίζουν πολλά ελληνικά ΜΜΕ την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, ανεβάζοντας σταδιακά μάλιστα τα τελευταία 24ωρα τον πήχη των προσδοκιών για το τι μπορεί προσφέρει κυρίως στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αν αυτή όμως είναι η «οπτική» του ελληνικού Τύπου, που αντικατοπτρίζει εν πολλοίς και το κλίμα που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ποια είναι η «ματιά» των δημοσιογράφων ξένων ΜΜΕ που βρίσκονται στην Αθήνα και καλύπτουν αυτή την ίδια επίσκεψη;

Στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων στο Ζάππειο τόσο πριν όσο και μετά τις επίσημες συναντήσεις του Ομπάμα, ανταποκριτές και απεσταλμένοι φάνηκαν να μην συμμερίζονται την «κάπως υπερβολική αντιμετώπιση» -όπως πολύ ευγενικά μου είπε μια συνάδελφος. «Ξέρεις όλο αυτό που γίνεται, ίσως να κάνει κακό στην ίδια τη συνάντηση. Να την υπονομεύει, αφού οι Ομπάμα και Τσίπρας θα πρέπει να αναμετρηθούν κατά κάποιο τρόπο με τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν».

Η συντριπτική πλειοψηφία προεξοφλούσε μάλιστα, πως ό,τι και να ειπωθεί, δεν μπορεί παρά να έχει περιορισμένη αξία, δεδομένου ότι λέγεται από έναν απερχόμενο πρόεδρο που δεν προλαβαίνει να δεσμεύσει τον επόμενο.

Ακόμη και η αναφορά του Ομπάμα που έγινε λίγο αργότερα και αφορούσε στη λιτότητα -στην οποία επενδύει ιδιαίτερα το Μαξίμου- σε πολλούς δεν φάνηκε και τόσο...βαρύνουσα. «Αυτή είναι η πάγια θέση του Ομπάμα και του οικονομικού επιτελείου του για τη λιτότητα. Αυτή είναι επίσης η πολύ γνωστή θέση του και για την Ελλάδα» επέμεναν δημοσιογράφοι από αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ. «Όποιος τον παρακολουθεί το ξέρει αυτό αλλά από την άλλη καταλαβαίνω πως το να το πει τώρα, από εδώ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει την ΕΕ για το χρέος και με δεδομένο ότι στη συνέχεια πηγαίνει στο Βερολίνο, έχει μια αξία. Δείχνει τη στήριξη του. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα αλλάξει κάτι στον βαθμό που φαίνεται κάποιο να περιμένουν».

Κάποιοι άλλο πάλι σχολίαζαν πως υπήρχε ένα «μάζεμα» στις δηλώσεις Ομπάμα την οποία έσπευσαν να αποδώσουν σε αυτή ακριβώς την γιγάντωση των απαιτήσεων «και στην πίεση που υπάρχει να διαβάσουν τα ΜΜΕ στην επίσκεψη του κάτι που μάλλον ο ίδιος δεν θέλει καν να επικοινωνήσει», σχολίαζε με νόημα δημοσιογράφος με έδρα στις ΗΠΑ.

Όσο πάντως και εάν όλοι συμφωνούν πως οι σημερινές επαφές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές, αναγνωρίζουν πως για την Ελλάδα η επίσκεψη και οι δηλώσεις είναι κάτι το σημαντικό. Κυρίως δε οι ανταποκριτές, που γνωρίζουν το ελληνικό ταμπεραμέντο φαίνεται να είναι αρκετά πιο επιεικής.

Ενδιαφέρον πάντως έχει πως όλοι περιμένουν την ομιλία του Ομπάμα στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχο. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθήσει να στείλει ένα όσο πιο ηχηρό μήνυμα μπορεί, εκμεταλλευόμενος πως θα βρίσκεται στη «σκιά» της Ακρόπολης. «Νομίζω πως θα έχουμε μια από τις δυνατές, εμπνευσμένες ομιλίες του Ομπάμα. Ξέρουμε πως θα υπάρχουν αναφορές σε θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση αλλά και η κλιματική αλλαγή, οι παγκόσμιες προκλήσεις αλλά θα υπάρχουν και αναφορές στις αξίες του δυτικού πολιτισμού».

Popular in the Community