Γυμνός σε δημόσιο χώρο, δόντια που πέφτουν, ραντεβού με πρώην: Τι σημαίνουν πραγματικά 6 κλασικά όνειρα

Γυμνός σε δημόσιο χώρο, δόντια που πέφτουν, ραντεβού με πρώην: Τι σημαίνουν πραγματικά 6 κλασικά όνειρα

Αν έχετε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, αγχωμένοι και προβληματισμένοι από το όνειρο που μόλις είδατε, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση, και μάλιστα αρκετές φορές. Γνωρίζατε, όμως, ότι πολλά από τα όνειρα που βλέπουμε είναι κοινά με αυτά που βλέπουν αμέτρητοι άνθρωποι ανά τον κόσμο;

Πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν «τράπεζες ονείρων» -συλλογές καταγραμμένων ονείρων από εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παγκοσμίως- για να αναγνωρίσουν κοινά μοτίβα και θέματα που προκύπτουν στα όνειρα. Επίσης, μελετώντας όσα συμβαίνουν στις ζωές των υποκειμένων την περίοδο που βλέπουν τα συγκεκριμένα όνειρα, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να μαθαίνουν γιατί τόσος πολύς κόσμος βλέπει τα ίδια όνειρα κάθε βράδυ. Spoiler alert: οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός πως μοιραζόμαστε πολλές κοινές υποσυνείδητες σκέψεις και αισθήματα.

Με τη βοήθεια του Sleep Number, σας παρουσιάζουμε έξι από τα πιο συνηθισμένα όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας και τι σημαίνουν για την πραγματική ζωή μας.

1. Γράφεις διαγώνισμα και όλα πάνε στραβά

Ακόμα και χρόνια ολόκληρα μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο, πολλοί άνθρωποι βλέπουν στον ύπνο τους πως δίνουν κάποιου είδους διαγώνισμα, συνήθως με φρικτά αποτελέσματα. Αυτός που βλέπει το εν λόγω όνειρο, μπαίνει μέσα στην αίθουσα εξετάσεως μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει πως τόσο καιρό διάβαζε για το λάθος μάθημα ή πως άργησε 30 λεπτά. Όσοι ασχολούνταν περισσότερο με τα σπορ κατά τα μαθητικά τους χρόνια, βλέπουν αντίστοιχα πως έχουν αρρωστήσει εκείνη την ημέρα ή έχουν αργήσει για την άσκηση.

Τι σημαίνει: «Οι άνθρωποι βλέπουν αυτό το όνειρο συνήθως σε περιόδους που νιώθουν πως αξιολογούνται, είτε κυριολεκτικά μέσω κάποιας αξιολόγησης στη δουλειά τους, είτε πιο έμμεσα», λέει η Deirdre Barrett, επίκουρος καθηγήτρια ψυχολογίας στο Harvard University και συγγραφέας του «The Committee of Sleep: How Artists, Scientists and Athletes Use Their Dreams for Creative Problem Solving – And How You Can Too». Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε άγχος επειδή εργάζεστε με ένα νέο αφεντικό ή να νιώθετε πως η πεθερά σας κρίνει την κάθε σας κίνηση, λέει η Barrett. Σκεφτείτε κάθε πτυχή της ζωής σας που μπορεί να νιώθετε πως εξετάζεστε και επικεντρωθείτε στο πώς μπορείτε να κυριαρχήσετε.

2. Είσαι γυμνός (ή εντελώς ακατάλληλα ντυμένος) σε δημόσιο χώρο

Εκτός κι αν είσαι γυμνιστής, αυτά τα όνειρα δεν είναι ποτέ διασκεδαστικά. Το παράξενο, ωστόσο, είναι πως ο βαθμός ντροπής που νιώθουμε στα όνειρα δεν είναι ίδιος με αυτόν που βιώνουμε στην πραγματικότητα όταν εμφανιζόμαστε ακατάλληλα ντυμένοι για την περίσταση σε ένα κοινωνικό γεγονός. Για παράδειγμα, στον κόσμο των ονείρων, αν εμφανιστούμε σε μια συναυλία εντελώς γυμνοί, απλά θα καθόμαστε εκεί ντροπαλά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Αν, όμως, στην πραγματική ζωή, πηγαίναμε σε ένα αυστηρά επίσημο γεγονός με σαγιονάρες, μπορεί και να λιποθυμούσαμε από ντροπή.

Τι σημαίνει: Αυτού του είδους τα όνειρα συνήθως τονίζουν το κοινωνικό μας άγχος ή το φόβο πως δεν είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Η Barrett σημειώνει πως αυτά τα όνειρα συναντώνται συχνότερα σε έφηβους και 20άρηδες και, ευτυχώς, γίνονται πιο σπάνια στην ηλικία των 30, των 40 και των 50, καθώς έχουμε αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

3. Σου πέφτουν τα δόντια

Το να χάνεις τα δόντια σου -είτε από μια μπουνιά είτε επειδή σάπισαν- είναι ένα από τα πιο τρομακτικά αλλά και συνηθισμένα όνειρα ανάμεσα στους ανθρώπους, λέει η Berit Brogaard, διευθύντρια του Brogaard Lab for Multisensory Research του Πανεπιστημίου του Miami. Προσθέτει μάλιστα πως σε παραλλαγές αυτού του ονείρου, άλλοι χάνουν το χέρι τους, το πόδι τους ή άλλο μέλος του σώματός τους.

Τι σημαίνει: Αυτό το όνειρο μπορεί να προέρχεται από την ανησυχία για μία αληθινή φυσική ασθένεια ή μπορεί να συνδέεται με το φόβο της απώλειας -της απώλειας των νιάτων, της ομορφιάς, της δύναμης ή της απώλειας κάποιου ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας. Η Brogaard συμβουλεύει να κρατάμε ένα ημερολόγιο ονείρων στο οποίο δε θα γράφουμε μόνο τα όνειρά μας αλλά και τις όποιες καταστάσεις συμβαίνουν στη ζωή μας την ίδια μέρα ή εβδομάδα που το είδαμε. Έτσι θα μπορούμε να βρίσκουμε τα κοινά σημεία και να εντοπίζουμε τη ρίζα του προβλήματος.

4. Βλέπεις πως πετάς

Επιτέλους, ένα διασκεδαστικό όνειρο! Σε αυτό το όνειρο βλέπεις πως διασχίζεις τα σύννεφα σαν τον Iron Man ή πως πεταρίζεις τα χέρια σου και ανασηκώνεσαι λίγα μέτρα από το έδαφος. Για αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση πως οι διαυγείς ονειροπόλοι -δηλαδή όσοι ξέρουν πως ονειρεύονται και μπορούν να ελέγξουν τα όνειρά τους- επιλέγουν να περνούν τις νύχτες τους πετώντας, λέει η Brogaard.

Τι σημαίνει: «Μοιάζει να είναι κάποιου είδους μεταφορά για την ελευθερία», λέει η Barrett. Στην πραγματική ζωή μπορεί να νιώθεις πως έχεις τον έλεγχο, πως ανακαλύπτεις νέες πτυχές του εαυτού σου ή πως έρχεσαι αντιμέτωπος με ατελείωτες δυνατότητες και ευκαιρίες.

5. Βλέπεις πως πέφτεις

Συνήθως στα όνειρα που πετάμε, κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν ξαφνικά να πέφτουν ανεξέλεγκτα και φοβούνται πως θα συντριβούν στο έδαφος, λέει η Barrett. Και σύμφωνα με τη Brogaard, είναι ένα ευρέως αναφερόμενο όνειρο που εκτείνεται σε πολλές χρονικές περιόδους, χώρες και πολιτισμούς.

Τι σημαίνει: Η Brogaard λέει πως αν βλέπεις πως πέφτεις από ψηλά ή πως πετάς και χάνεις τον έλεγχο, τότε αυτό μπορεί απλά να σημαίνει πως νιώθεις πως έχεις χάσει τον έλεγχο στην πραγματική ζωή. Πως είσαι παγιδευμένος ή πως πηγαίνεις προς τη λάθος κατεύθυνση. Ένα ημερολόγιο ονείρων μπορεί να είναι κι εδώ χρήσιμο.

6. Είσαι σε ένα ρομαντικό ραντεβού με έναν/μία πρώην

«Είναι πολύ σύνηθες να εμφανίζονται άτομα από το παρελθόν σου στα όνειρά σου, συμπεριλαμβανομένων των πρώην» λέει η Brogaard, κάποιες φορές σαν αθώοι κομπάρσοι και κάποιες άλλες σαν πρωταγωνιστές σε ρομαντικά σενάρια που εξελίσσονται τόσο στραβά όσο μπορεί να εξελίσσονταν και στην πραγματική ζωή. Είτε σε πιάνουν στα πράσα και σε χωρίζει ο/η νυν σου, είτε ο/η πρώην σου σε χωρίζει ξανά όπως έκανε χρόνια πριν.

Τι σημαίνει: Αν όντως σου λείπει ο/η πρώην σου, ή σκέφτεσαι να απατήσεις τον/την νυν σου, η σημασία του ονείρου είναι προφανής. Ωστόσο, η Brogaard τονίζει πως αυτά τα όνειρα είναι συνηθισμένα ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο ή σχέση και δεν ενδιαφέρονται για κανέναν άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, όπου το άτομο που ονειρεύεται ξυπνά συνήθως προβληματισμένο, το όνειρο υποδηλώνει πως ίσως υπάρχουν κάποια άλυτα θέματα που πρέπει να λυθούν.

Σε όποιο αρχέτυπο κι αν βασίζεται, το κάθε όνειρο μπορεί δυνητικά να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα πράγματα που ανά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έχουν μεγαλύτερη σημασία στο μυαλό μας όταν είμαστε ξύπνιοι. Όπως σχολιάζει η Barrett, εξακολουθούμε να είμαστε οι εαυτοί μας όταν κοιμόμαστε. «Όλες οι συνηθισμένες μας ελπίδες και φόβοι, εξακολουθούν να υπάρχουν», εξηγεί. «Τα όνειρά μας είναι και αυτά μια μορφή σκέψης, απλά σε διαφορετική βιοχημική εγκεφαλική κατάσταση, και είναι εξαιρετικά συνεπή με όσα μας απασχολούν στην πραγματική ζωή -ακόμα και όταν παρουσιάζονται με αυτούς τους δραματικούς, ακραία οπτικούς τρόπους».