Αναστασιάδης: Έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν διαφορές. Τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί τώρα

Αναστασιάδης: Έχουν γίνει βήματα, αλλά υπάρχουν διαφορές. Τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί τώρα
SOOC

Έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά υπάρχουν ακόμα διαφορές, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα για ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία- συμπληρώνοντας πως «τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί τώρα».

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης- ο οποίος έκανε λόγο για μια γόνιμη, δημιουργική συζήτηση στη σημερινή συζήτηση-, ενημέρωσε εφ΄'όλης της ύλης για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, καθώς και τις προοπτικές και προϋποθέσεις για την επόμενη συνάντηση. Όπως πρόσθεσε, θα υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν εναπομείνασες διαφορές και να δοθεί ο χρόνος για διαβουλεύσεις πάνω στις εγγυήσεις. «Απόλυτη η δική μας θέση πως δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας» τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως θέλει να πιστεύει ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία με στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλουμε κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό» είπε, προσθέτοντας πως έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η διασφάλιση των απαραιτήτων προϋποθέσεων, αλλά και των απαραιτήτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει καλή διάθεση και κατανόηση» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η ρητορική από την Τουρκία πρέπει να συνοδευτεί από ενθάρρυνση και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την εξεύρεση «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ, μιας λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως δίκαιη λύση του κυπριακού θα είναι προς όφελος Εληλνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά στο διεθνές ζήτημα της ασφάλειας. Το ζήτημα αυτό, τόνισε, μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο μόνο στη βάση συμφωνίας για την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού, «ενός προβλήματος κυρίαρχου τα τελευταία 42 χρόνια» αποτελεί «πρωταρχικό εθνικό στόχο, όχι μόνο για τον Ελληνισμό και για όλο τον Κυπριακό λαό, αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Επανέλαβε, αυτό που τόνισε και χθες παρουσία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι «το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε, ας μην το ξεχνάμε, από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου».

Εν συνεχεία, επεσήμανε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν πλήρη ενημέρωση, καθώς «είμαστε σε σημαντική καμπή...χρειάζεται ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα».

«Πιστεύω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση, βρισκόμαστε σε μια σημαντική καμπή, χρειάζεται επαναλαμβάνω, ενότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από μια επανενωμένη Κύπρο με μια λύση πραγματικά δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοφιλή