Κριτική από το Ποτάμι στους ΑΝΕΛ για την καταψήφιση οδηγίας για τα δικαιώματα του συμφώνου συμβίωσης

Κριτική από το Ποτάμι στους ΑΝΕΛ για την καταψήφιση οδηγίας για τα δικαιώματα του συμφώνου συμβίωσης
Nikos Libertas / SOOC

Τη στάση των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν την κοινοτική οδηγία για τα δικαιώματα όσων κάνουν σύμφωνο συμβίωσης, επικρίνει το Ποτάμι. Χαρακτηρίζει εθνική ντροπή τη στάση του κ. Καμμένου, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος του κόμματος, με τέτοιες ομοφοβικές, εθνικιστικές, λαϊκίστικες, ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις επιλέχτηκε από τον πρωθυπουργό να υποδεχτεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Τόση εθνική ντροπή».

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι αναφέρει πως την ίδια μέρα που ο Ομπάμα καλoύσε από την Αθήνα να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εθνικισμό, στο φυλετισμό, στο λαϊκισμό, στο δόγμα του «εμείς εναντίον των άλλων», απέναντι στο διαχωρισμό σε μαύρους, Λατίνους, ομοφυλόφιλους και γυναίκες, οι ΑΝΕΛ καταψήφιζαν, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στην ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας Οδηγία 2014/54/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014».

Το νομοσχέδιο αυτό, που αφορά στην ίση μεταχείριση στο χώρο εργασίας, ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, το καταψήφισαν επειδή «εξισώνεται ο θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος καθολικά με τα σύμφωνα συμβίωσης», επειδή φοβούνται ότι «θα διαμορφωθεί στο μέλλον μία κοινωνία χαλαρών ηθών» και επειδή «οι εκτροπές οικογενειακού θεσμού ή αναδυόμενες άλλες μορφές οικογένειας οδηγούν σε αποχριστιανισμό των σύγχρονων κοινωνιών», τονίζει το Ποτάμι.

Δημοφιλή