Ισόβια στη μητέρα και τον πατριό του Κωστή Πολύζου

Ισόβια στη μητέρα και τον πατριό του Κωστή Πολύζου
Eurokinissi

Ένοχοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς η μητέρα του Κωστή Πολύζου, Δέσποινα Κουτσέγκου και ο πατριός του, Χρήστος Ντίος για την από κοινού δολοφονία του 23χρονου από τη Σιάτιστα Κοζάνης.

Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση άρχισε εκ νέου χθες, την Τρίτη, και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκησε περίπου πέντε ώρες, οι ένορκοι και οι τακτικοί δικαστές επέβαλαν τελικά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Κωστή Πολύζου, το 2011, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Επίσης, στη μητέρα και στον πατριό του θύματος επιβλήθηκε διαρκής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η έφεση γι’ αυτούς δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Καταπέλτης η πρόταση της εισαγγελέως

Την ενοχή της μητέρας και του πατριού του Κωστή Πολύζου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, πέρα από κάθε αμφισβήτηση πρότεινε η εισαγγελέας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καστοριάς, εισπράττοντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.

«Με την απόφασή σας θα ήθελα να μην αφήσετε να ξεχαστεί η ψυχή του Κωστή. Να αναβιώσει και να δικαιωθεί. Είχε άδικο, τρομακτικό και απαίσιο θάνατο, στον οποίο συνέβαλε η ίδια η μητέρα του. Πράγματι είναι μια Μήδεια της σύγχρονης εποχής. Χειρότερη από Μήδεια, γιατί ωθήθηκε από πραγματικά ταπεινά αίτια, γιατί ήθελε να απαλλαχθεί από την οικονομική υποχρέωση των οφειλών. Αυτό θα πρέπει να καταδικαστεί για να αναβιώσει η θύμηση, η ψυχή του Κωστή», είπε απευθυνόμενη στους ενόρκους.

«Η οποιαδήποτε αμφιβολία μετρά υπέρ του κατηγορουμένου», πρόσθεσε και προέτρεψε τους συναδέλφους της να προσφύγουν στην επαγωγική απόδειξη δεδομένου ότι «στη συγκεκριμένη υπόθεση ευθεία απόδειξη δε μπορεί να υπάρξει».

Η Εισαγγελέας κατονόμασε στη συνέχεια τα στοιχεία, που κατά την άποψή της υποδεικνύουν την ενοχή των κατηγορουμένων, όπως ότι οι κατηγορούμενοι καθυστέρησαν να δηλώσουν την εξαφάνισή του θύματος και δεν υπέδειξαν το αγροτεμάχιο της οικογένειας στο οποίο βρέθηκε το πτώμα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Στην αγόρευση του τόνισε πως κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, δεν προέκυψε κάποιο ακράδαντο στοιχείο για τον τρόπο και το χρόνο της δολοφονίας του Κωστή. Επίσης υποστήριξε πως δεν υπήρξε ούτε ένας μάρτυρας που να είδε το αυτοκίνητο του πατριού το μοιραίο βράδυ στη Σιάτιστα, αλλά ούτε και το πώς οι κατηγορούμενοι μπορεί να πήγαν στο κτήμα. Όπως είπε, «τα λάθη δεν υποδηλώνουν ότι είναι κάποιος δολοφόνος.»

Η μαραθώνια απολογία των κατηγορουμένων

Η μητέρα του 23χρονου, άρχισε την απολογία της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσα χρόνια και να περάσουν ο πόνος θα είναι ο ίδιος.

Αναφερόμενη στην εξοχική κατοικία στην Χαλκιδική που απέκτησε η ίδια και ο σύντροφός της με δάνεια που είχαν επισυναφθεί στο όνομα του ο Κωστής, τόνισε ότι η εν λόγω κίνηση και η αγορά του οικήματος ήταν ιδέα του ίδιου του 23χρονου, στην προσπάθειά του να «χτίσει» το μέλλον του. «Είχε πουλήσει το διαμέρισμα στη Σιάτιστα, γιατί δεν ήθελε να έχει σχέση με την οικογένεια του πατέρα του», σημείωσε η μητέρα του άτυχου νέου, επισημαίνοντας πως εκείνος «ήταν χαρούμενος μ’ αυτό το πλάνο».

Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο του δικαστηρίου για ποιο λόγο εκείνη και ο σύντροφός της, Χρήστος Ντίος, πούλησαν το αγροτικό τους αυτοκίνητο βεβιασμένα και σε τόσο χαμηλή τιμή καθώς κι αν η ίδια ήξερε κάτι για την κηλίδα αίματος που βρέθηκε στο αυτοκίνητο, ανέφερε: «Δεν υπήρχε κανείς λόγος, δεν είχαμε κάτι να κρύψουμε. Αν είχαμε κάνει κάτι, πιστεύετε πως θα πηγαίναμε να το πουλήσουμε βρώμικο; Η κηλίδα αίματος θα μπορούσε να είναι οποιουδήποτε».

Στη συνέχεια, η Δέσποινα Κουτσέγκου, περιγράφοντας τα γεγονότα της μοιραίας βραδιάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκείνο το βράδυ κάθισα αρκετή ώρα στον υπολογιστή μέχρι να πάρω τηλέφωνο τον Σπύρο. Πίστευα πως θα ήταν εκεί και θα έπαιζαν μπιρίμπα. Δεν πήγε το μυαλό μου πως δεν θα επιστρέψει».

Όταν ο πρόεδρος την ρώτησε γιατί δεν επικοινώνησε αμέσως με τον σύζυγο της, τη στιγμή που πληροφορήθηκε το τραγικό συμβάν, απάντησε: «Για να αναγκαστώ να πάρω τηλέφωνο κάποιον άλλο, λογικά θα είχα προσπαθήσει πριν να καλέσω τον σύζυγο μου έχουν περάσει τόσα χρόνια, δεν θυμάμαι. Το τηλέφωνο του συζύγου μου είχε πρόβλημα».

Αργότερα η μητέρα του Κωστή Πολύζου κλήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους δεν καταγράφηκαν όλες οι κλήσεις που ανέφερε, μεταξύ των οποίων και κλήσεις σε νοσοκομεία που ισχυρίστηκε ότι έκανε αναζητώντας τον Κωστή, σημείωσε: «Δεν ξέρω, δε δουλεύω σε τηλεφωνική εταιρεία».

Ολοκληρώνοντας την απολογία της η Δέσποινα Κουτσέγκου αναρωτήθηκε δακρύζοντας: «ποια μάνα φτάνει στο σημείο να σκοτώσει το παιδί της για να κερδίσει κάτι;»

H ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με την απολογία του πατριού.

Λακωνικές και περιεκτικές ήταν η απαντήσεις του Χρήστου Ντίου στις ερωτήσεις των δικαστικών αρχών, σε αντίθεση με εκείνες τις συζύγου του, η απολογία της οποίας διήρκησε για περίπου δυόμιση ώρες.

Μιλώντας για τις πρώτες μέρες της εξαφάνισης του Κωστή Πολύζου και τις ενέργειες στις οποίες προέβη η οικογένεια για τον εντοπισμό του, είπε χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα εκείνο το πρωί από την σπιτονοικοκυρά μου ότι με ψάχνει η γυναίκα μου. Τυπώσαμε αφίσες του Κωστή και ξεκινήσαμε να τον ψάχνουμε. Ήρθε κλιμάκιο των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, για να δούμε που θα μπορούσαμε να τον εντοπίσουμε. Πήγαμε και μέχρι το χωράφι, το είδαμε από ψηλά και μας είπαν να το αφήσουμε, γιατί θα το ερευνήσουν αυτοί.

Η αστυνομία μας απαγόρευε να βγούμε από το σπίτι και μας απέτρεπε να εμφανιζόμαστε σε τηλεοπτικές εκπομπές. Στις έρευνες, εμφανίστηκε κάποιος που είπε πως τον είδε σε μονή του Αγίου Όρους. Επιχείρησα να πάω τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά δεν κατάφερα. Καταγγείλαμε την κ. Νικολούλη στο ΕΣΡ, γιατί μας κατηγορούσε και απορούσε που ήμασταν ελεύθεροι. Στην ασφάλεια μας παρέπεμπαν από τον έναν στον άλλο. Όταν βρέθηκε το πτώμα του, μάθαμε τις λεπτομέρειες από το γραφείο της Αγγελικής Νικολούλη».

Ερωτηθείς με τη σειρά του για την πώληση του αγροτικού του αυτοκινήτου καθώς και για την κηλίδα που εντοπίστηκε σ’ αυτό, απάντησε: «Το πούλησα γιατί ήταν μεγάλο. Αποφασίσαμε να πάρουμε ένα πιο μικρό για να μας βολεύει στις μετακινήσεις. Η κηλίδα αίματος μπορεί να είναι και δικιά μου. Κόπηκα αρκετές φορές, προσπαθώντας να κουμπώσω τον μουσαμά. Μπορεί να είχε κοπεί και ο Κωστής. Είχαμε κουβαλήσει κρέατα».

Κληθείς να απαντήσει στις ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου σχετικά με τις κλήσεις που η σύζυγος του ισχυρίστηκε ότι του έκανε σημείωσε: «Έκανα συνέχεια επανεκκινήσεις στο κινητό γιατί δε δούλευε. Εκεί που έμενα δεν έχει σήμα. Το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησα και με τη γυναίκα μου και με τα παιδιά. Πήγα στο περίπτερο και πήρα καρτοκινητό. Θα τους καλούσα αργότερα αλλά κοιμήθηκα. Όπως ξάπλωσα έμεινα εκεί και ξύπνησα το πρωί. Επειδή έβρεχε δυνατά δεν βγήκα. Την άλλη μέρα το κινητό αποφάσισε να δουλέψει».

Ο Χρήστος Ντίος κατά την απολογία του υποστήριξε επίσης ότι είχε αναφέρει στους αστυνομικούς πως το χωράφι στο οποίο βρέθηκε το άψυχο σώμα του Κωστή ανήκε στην οικογένειά του.

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο μόνος που διέδιδε πως δεν εκείνος και το θύμα δεν είχαν καλές σχέσεις ήταν ο παιδικός του φίλος Σπύρος Καλαμπούκας και υπογράμμισε πως τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφός του αγαπούσαν τον Κωστή . «Τον Κωστή τον αγαπάμε, είναι το παιδί μας. Κάναμε σχέδια, ανεξάρτητα από τα οικονομικά λάθη που κάναμε. Ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα παιδί που το μεγάλωσα και προσπάθησα να του στήσω ένα μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατριός του αδικοχαμένου Κωστή Πολύζου.

Δημοφιλή