Παραμένει ως εκκρεμότητα ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Παραμένει ως εκκρεμότητα ο εξωδικαστικός μηχανισμός
|
Eurokinissi

Ανοιχτό παραμένει μετά και την αποψινή συνάντηση το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να βρεθεί κοινός τόπος σε μία από τις επόμενες συναντήσεις. Αν και υπήρξε πρόοδος επί του σχεδίου, οι δυο πλευρές δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ως προς τα είδη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που θα «κουρεύονται».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, θα ακολουθήσουν άλλες μια με δυο συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων ούτως ώστε να επέλθει μια περαιτέρω επεξεργασία επί των θεμάτων που μένουν ανοιχτά και στη συνέχεια, η συζήτηση θα μεταφερθεί σε ανώτατο επίπεδο.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι πρέπει να διασφαλιστεί τι αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια οικονομικά και ότι όλοι οι πιστωτές, δηλαδή τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουν ίση αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος, κεντρική ιδέα του οποίου παραμένει να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα στηρίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το «πρασίνισμα» των κόκκινων δανείων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία, σημείωσε ο υπουργός.

Η άτυπη ενημέρωση

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως «σήμερα έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις». Τονίζουν δε ότι «βασικό ζητούμενό είναι να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών» και υπογραμμίζουν ότι «η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία».

«Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του», καταλήγουν.