«Μην καταγγέλλετε βιασμούς»: Προειδοποίηση από ΜΚΟ για το Ντουμπάι μετά από σύλληψη Βρετανίδας που υπέστη ομαδικό βιασμό

«Μην καταγγέλλετε βιασμούς»: Προειδοποίηση από ΜΚΟ για το Ντουμπάι μετά από σύλληψη Βρετανίδας που υπέστη ομαδικό βιασμό
Dubai is one of the seven emirates and the most populous city of the United Arab Emirates (UAE). It is located along the southern coast of the Persian Gulf on the Arabian Peninsula. The Dubai Municipality is sometimes called Dubai city to distinguish it from the emirate.
Dubai is one of the seven emirates and the most populous city of the United Arab Emirates (UAE). It is located along the southern coast of the Persian Gulf on the Arabian Peninsula. The Dubai Municipality is sometimes called Dubai city to distinguish it from the emirate.
Chad Henning via Getty Images

Μία ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία προειδοποίησε ότι Βρετανοί τουρίστες και διαμένοντες στο Ντουμπάι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν θα έπρεπε να καταγγέλλουν βιασμούς ή άλλα εγκλήματα στη χώρα μετά τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών για «εξωσυζυγικό σεξ» μιας γυναίκας που υπέστη ομαδικό βιασμό.

Η οργάνωση «Detained in Dubai» (Κρατούμενοι στο Ντουμπάι), προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να καταγγέλλονται βιασμοί και άλλα εγκλήματα στη χώρα, εξαιτίας της «παραποίησης όσον αφορά στις καταγγελίες για εγκλήματα» και τις «ρατσιστικές» προκαταλήψεις σε βάρος τουριστών από χώρες της Δύσης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, η Ράντα Στέρλινγκ, ιδρύτρια της οργάνωσης, είπε πως μετά από την πρόσφατη υπόθεση- όπως και ενός αριθμού άλλων σοκαριστικών περιστατικών τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία θύματα βιασμού κρατήθηκαν στα ΗΑΕ- σύστησε στους Βρετανούς τουρίστες να μην καταγγέλλουν αυτά τα εγκλήματα.

Η Στέρλινγκ είπε στον Independent τα εξής: «Άνθρωποι έρχονται σε επαφή μαζί μας για να ρωτήσουν αν θα έπρεπε να καταγγείλουν ένα έγκλημα και – είτε πρόκειται για βιασμό είτε όχι- συχνά λέω όχι. Σίγουρα όχι. Έχει να κάνει με τους νόμους αφ'ενός, αλλά επίσης έχει να κάνει και με την εφαρμογή του νόμου. Η αστυνομία εκεί δέχεται πολλές καταγγελίες για βιασμούς που είναι ψευδείς, πολλές από τις οποίες προέρχονται από δυσαρεστημένες ιερόδουλες που κάνουν αντίποινα με ψευδείς καταγγελίες. Εξαιτίας αυτού, η αστυνομία προβληματίζεται για ψευδείς καταγγελίες, οπότε όταν προκύπτει μία, σκέφτονται πως “ίσως το κορίτσι να ήταν απλά πιωμένο και το μετάνιωσε την επόμενη ημέρα”. Επίσης συνδέεται με το γεγονός ότι ο τουρισμός στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει αυξηθεί και υπάρχει μεγάλη clubbing σκηνή. Οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για να περάσουν καλά και η χώρα το προωθεί αυτό. Αλλά θεωρούν πως οι γυναίκες “το ζητάνε”. Υπάρχει η κοινωνική αντίληψη ότι αν μια γυναίκα πίνει αλκοόλ, έχει συναινέσει. Και υπάρχει επίσης η ρατσιστική αντίληψη ότι “είναι Βρετανίδα, οπότε πιθανότατα ήταν πιωμένη και το ήθελε”...Δεν θα προέβαινα σε καταγγελία βιασμού εκεί ακόμα και αν βίαζαν εμένα την ίδια».

Η εν λόγω υπόθεση αφορά σε μια 25χρονη Βρετανίδα η οποία ήταν σε διακοπές στο Ντουμπάι τον Οκτώβριο όταν φέρονται να της επιτέθηκαν δύο Βρετανοί που την είχαν πάει στο δωμάτιό τους πριν την ακινητοποιήσουν και τη βιάσουν, καταγράφοντας τον βιασμό σε κινητό τηλέφωνο. Όταν η γυναίκα κατήγγειλε τον βιασμό σε αστυνομικό τμήμα, συνελήφθη για παραβίαση των νόμων της χώρας για το εξωσυζυγικό σεξ, ενώ οι φερόμενοι δράστες πέταξαν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το διαβατήριό της κατασχέθηκε και της απαγορεύτηκε να φύγει από τη χώρα.

Η οικογένειά της ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση και τους απλούς πολίτες να βοηθήσουν για την αποφυλάκισή της.

«Οι αρχές εξακολουθούν να μεταχειρίζονται τις γυναίκες σαν να ήταν εγκληματίες, αντί να ερευνούν και να διώκουν τους δράστες», τόνισε ο Ντριούερι Ντάικ, ένας ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας. Κάλεσε επίσης τις αρχές των Εμιράτων να κάνουν περισσότερα για να σταματήσει η βία σε βάρος όλων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των τουριστριών και των αλλοδαπών που μετανάστευσαν εκεί για να εργαστούν.

Δημοφιλή