Ποιoς είναι ο νέος διευθυντής της CIA που πρότεινε ο Τράμπ

Ποιoς είναι ο νέος διευθυντής της CIA, που πρότεινε ο Τράμπ
Representative Michael 'Mike' Pompeo, a Republican from Kansas, speaks during an interview in Washington D.C., U.S. on Friday, Sept. 20, 2013. Pompeo of won an election for the first time in 2010 following a career as an army officer, tax lawyer, aerospace entrepreneur and Republican National Committee member. Photographer: Julia Schmalz/Bloomberg via Getty Images
Representative Michael 'Mike' Pompeo, a Republican from Kansas, speaks during an interview in Washington D.C., U.S. on Friday, Sept. 20, 2013. Pompeo of won an election for the first time in 2010 following a career as an army officer, tax lawyer, aerospace entrepreneur and Republican National Committee member. Photographer: Julia Schmalz/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

O νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει τρεις αφοσιωμένους συντηρητικούς και βετεράνους στου στρατού για να πλαισιώσουν τις ομάδες εθνικής ασφάλειας και επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τον Μάικ Πομπέο, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθυντή της CIA.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μάικλ Φλίν επιλέχθηκε στη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας, μία θέση που δεν απαιτεί την έγκριση της Γερουσίας.

Και οι τρεις άνδρες αποδέχθηκαν την πρόταση του Τραμπ και θα προβούν σε επίσημες δηλώσεις αργότερα την Παρασκευή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομάδας μετάβασης εξουσίας του Λευκού Οίκου.

Ο 52χρονος Πομπέο είναι αντιπρόσωπος του Κάνσας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ανήκει στο υπερσυντηρητικό Tea Party, και είναι ισόβιο μέλος της National Riffle Association (Εθνική Ένωση Όπλων), του πανίσχυρου λόμπι που έχει παραλύσει κάθε προσπάθεια σοβαρού ελέγχου της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Η επιλογή του 52χρονου δείχνει την πρόθεση του Τραμπ να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για κανένα έλεγχο στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

«Ανυπομονώ να ακυρώσω αυτή την καταστροφική συμφωνία με το μεγαλύτερο κράτος χορηγό της τρομοκρατίας στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο στο τελευταίο μήνυμά του στο Twitter.

Ο Πομπέο αποφοίτησε πρώτος από την τάξη της στρατιωτικής ακαδημίας West Point και ήταν αξιωματικός του ιππικού στην Ευρώπη, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου διετέλεσε αρχισυντάκτης του δικαστικού ένθετου και αργότερα ίδρυσε μία αεροδιαστημική εταιρία η οποία παρείχε εξαρτήματα για εμπορικά και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο Φλιν, ο οποίος συμβούλευε τον Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά την προεκλογική του εκστρατεία, απολύθηκε από τη θέση του διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA) των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2014, γεγονός που από πολλούς αποδόθηκε στις σκληρές αλήθειες που διαμήνυε ο Φλιν για τον πόλεμο ενάντια στον ισλαμιστικό εξτρεμισμό. Πάντως υπάλληλοι που συνεργάστηκαν μαζί του κάνουν λόγο για έλλειψη ηγετικών δεξιοτήτων.

Επιλέγοντας τον Σέσιονς ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Τραμπ ανταμείβει έναν πιστό ρεπουμπλικανό οι σκληροπυρηνικές και ορισμένες φορές εμπρηστικές δηλώσεις του οποίου για τη μετανάστευση είναι εφάμιλλες των δικών του. Ο Σέσιονς αντιτίθεται στη χορήγηση υπηκοότητας στους μη καταγεγραμμένους μετανάστες και ήταν ένας από εκείνους που υποστήριξαν με ενθουσιασμό την υπόσχεση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ να κατασκευάσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο 69χρονος Σέσιονς, πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Αλαμπάμα, έλαβε ένα τηλεφώνημα για να αναλάβει τη θέση αυτή, σύμφωνα με το CBS News.

Το Bloomberg μετέδωσε πως ένας βοηθός του Τραμπ τηλεφώνησε χθες βράδυ στον γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, έναν άλλον υποψήφιο για τον θώκο, για να του πει ότι στη θέση αυτή θα διοριστεί ο Σέσιονς.

Βετεράνος του στρατού, ο Σέσιονς είναι μέλος της Επιτροπής Στρατιωτικών Υπηρεσιών της Γερουσίας και πρόεδρος της υποεπιτροπής Στρατηγικών Δυνάμεων.

Το 1986 ο Σέσιονς έγινε ο δεύτερος υποψήφιος σε διάστημα 50 ετών ο διορισμός του οποίου ως ομοσπονδιακού δικαστή δεν επικυρώθηκε έπειτα από κατηγορίες ότι είχε κάνει ρατσιστικές δηλώσεις. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνεται και μια μαρτυρία ότι το 1986 είχε αποκαλέσει έναν αφρο-αμερικανό εισαγγελέα «αγοράκι», κατηγορία την οποία ο Σέσιονς αρνείται.

Ο Σέσιονς δήλωσε ότι δεν είναι ρατσιστής, αλλά είπε στην ακρόασή του πως oργανώσεις όπως η Εθνική Ένωση για την Προώθηση των Εγχρώμων και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών μπορούν να θεωρηθούν «μη αμερικανικές».

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή