Ανησυχία Βόζεμπεργκ για την ανάκληση των Βέλγων ειδικών από τα ελληνικά νησιά

Ανησυχία Βόζεμπεργκ για την ανάκληση των Βέλγων ειδικών από τα ελληνικά νησιά
SOOC

Την ανησυχία της για την ανάκληση των Βέλγων ειδικών σε θέματα ασύλου από τα ελληνικά νησιά, εκφράζει με ερώτησή της προς την Επιτροπή η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, φοβούμενη ότι μπορεί να αποσύρουν και άλλα κράτη τους δικούς τους εμπειρογνώμονες τη στιγμή που ήδη καθυστερούν οι διαδικασίες ασύλου και εγκλωβίζονται χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά.

Η κ. Βόζεμπεργκ ζητά να πληροφορηθεί, πώς κρίνει η Επιτροπή την ενέργεια αυτή, αν υπάρχουν πραγματικοί και βάσιμοι λόγοι για την ανάκληση, καθώς και εάν άλλα κράτη -μέλη σκοπεύουν να πράξουν αναλόγως.

Θεωρεί, επίσης, ότι η εξέλιξη δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, και στην αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, αλλά αντιθέτως δημιουργεί περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Με την αιτιολογία ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά δεν είναι ασφαλής για τη σωματική ακεραιότητα των ειδικών που εργάζονται εκεί και συμβάλλουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων, το Βέλγιο αποφάσισε να αποσύρει άμεσα από την Ελλάδα τους εμπειρογνώμονες, που έχει αποστείλει για θέματα ασύλου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βελγικό τύπο, έως πριν λίγες μέρες εργάζονταν δεκάδες Βέλγοι εμπειρογνώμονες στα ελληνικά νησιά, αλλά από την περασμένη εβδομάδα έχουν κληθεί όλοι να επιστρέψουν στο Βέλγιο, γιατί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά όλο και χειροτερεύει.

Με επιστολή του προς τις ελληνικές Αρχές ο αρμόδιος Βέλγος υφυπουργός εξέφρασε το φόβο ότι «είναι θέμα χρόνου μέχρι κάποιος από τους ειδικούς να τραυματιστεί σοβαρά, κάτι που πρέπει με κάθε κόστος να αποφευχθεί». Για τον λόγο αυτό ζητά επιπλέον αστυνομική δύναμη, ένα σχέδιο ασφαλείας και μεταφορά των γραφείων, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εκτιμά ότι υπάρχουν πραγματικοί και βάσιμοι λόγοι για την ανάκληση των Βέλγων εμπειρογνώμων από τα ελληνικά νησιά; Γνωρίζει, αν και άλλα κράτη - μέλη σκοπεύουν να προβούν σε ανάλογες ενέργειες;

2. Θεωρεί ότι τέτοιου είδους πρακτικές συμβάλλουν στη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δεδομένου ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά;»

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή