«Βράζει» η Χίος. Δεύτερη ημέρα επεισοδίων στον καταυλισμό της Σούδας. Ανησυχία μεταξύ των κατοίκων και διεθνών οργανώσεων

«Βράζει» η Χίος. Δεύτερη ημέρα επεισοδίων στον καταυλισμό της Σούδας. Ανησυχία μεταξύ των κατοίκων και διεθνών οργανώσεων
AmnestyInternational

Σε μείζoν πρόβλημα εξελίσσεται το προσφυγικό για τη Χίο αλλά και για τη χώρα μας έπειτα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αγνώστων κατά προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της Σούδας, με τη Διεθνή Αμνηστία να καταγγέλλει τα περιστατικά και να καλεί την ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα, τον δήμαρχο του νησιού να ζητεί την άμεση εκκένωση του καταυλισμού και την τοπική κοινωνία να είναι πλέον διχασμένη. Παράλληλα σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο νησί, επισκέπτονται το Σαββατοκύριακο τη Χίο, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βράδυ της Πέμπτης ξέσπασαν, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, σοβαρά επεισόδια στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. Έπεσαν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας.

Για τις επιθέσεις η αναπληρώτρια διευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνής Αμνηστίας, η Gauri van Gulik, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πίσω από αυτές κρύβονται ακροδεξιές ομάδες.

«Αυτές οι σοκαριστικές επιθέσεις εναντίον των προσφύγων δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν χωρίς να υπάρξει τιμωρία των δραστών. Για δύο συνεχόμενες νύχτες, φερόμενα ακροδεξιά στοιχεία πέταξαν, από τα τείχη του κάστρου, βόμβες μολότοφ και πέτρες στον καταυλισμό προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγες τραυματίσθηκε. Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές πρέπει όχι μόνο να πάρουν μέτρα για τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών αλλά πρέπει να διαφυλάξουν, καθώς ακόμη μια νύχτα έρχεται, την ακεραιότητα των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί» γράφει στην ανακοίνωσή του ο Gauri van Gulik και υπενθυμίζει ότι σε συγκέντρωση βουλευτών της Χρυσής Αυγής που έγινε στις 13 Νοεμβρίου ζητήθηκε η απέλαση των προσφύγων.

«Σήμερα Παρασκευή δεν έχει συλληφθεί κανείς από αυτούς που επιτέθηκε στον καταυλισμό που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι. Όπως είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στη Διεθνή Αμνηστία: “Δεν ξέρω τι θα συμβεί απόψε εάν προκύψει ακόμη μια επίθεση και η αστυνομία δεν είναι παρούσα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι σήμερα το μεσημέρι στη Χίο. Όπως καταγγέλλεται, ο Σύρος τραυματίσθηκε από πέτρα που ρίχτηκε από τα τείχη του καταυλισμού της Σούδας που είναι υπερκείμενα του καταυλισμού.

Ο πρόσφυγας, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από τους «Γιατρούς του κόσμου» μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Χίου.

Ας σημειωθεί ότι χθες από την ίδια πλευρά ρίχτηκαν στον καταυλισμό μολότωφ και κροτίδες, ενώ, όπως καταγγέλλεται, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών επιχειρούν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης και στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος N-VA, Tέο Φράνκεν δήλωσε ότι θα ζητήσει την άμεση απόσυρση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που έχουν σταλεί στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Στελέχη της κυβέρνησης πάνε στο νησί

Ήδη, στη Χίο βρίσκεται ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής, στη Χίο θα βρίσκεται και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος σήμερα τοποθετήθηκε τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συναντηθεί με το δήμαρχο Χίου, Μανόλη Βουρνού, τον αντιπεριφερειάρχη, Σταμάτη Κάρμαντζη και θα επισκεφθεί καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στο νησί.

Ανακοίνωση από το ΣΥΡΙΖΑ

«Δύσκολη και σύνθετη» χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με ανακοίνωση της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως υποστηρίζει «σειρά γεγονότων πυροδοτούν την κατάσταση με μοναδικό στόχο να μην βρεθεί καμία λύση».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «χωρίς να αναφερθούμε συγκεκριμένα και ονομαστικά έχουμε πια καταλήξει ότι ακροδεξιοί μαζί με χρυσαυγίτες και δήθεν αλληλέγγυους, ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικό σκεπτικό, καταλήγουν σε αγαστή συνεργασία, τορπιλίζουν την κατάσταση με μόνο στόχο να μην εξευρεθεί καμία λύση και να μείνουν τα πράγματα όπως έχουν ή και να χειροτερεύσουν».

Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται «να αδειάσει η Σούδα και να δημιουργηθεί νέος καταυλισμός. Υπάρχει η περίπτωση του ΧΑΔΑ όπου υπάρχουν οι εγγυήσεις και τα χρήματα. Επίσης, η δημιουργία κέντρου κράτησης παραβατικών είναι πια επιβεβλημένη επειδή η κατάσταση με την συμβολή-ανοχή-συνεργασία πολλών, είναι άκρως επικίνδυνη και αυτό πια πρέπει να σταματήσει».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Όσοι θέλουν να παίζουν στις πλάτες των Χιωτών και των προσφύγων να βγουν και να το πουν δημόσια. Τα ψέματα και οι προβοκάτσιες έχουν όρια και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζονται. Στην συλλογική προσπάθεια των λογικών ανθρώπων προσβλέπουμε και στην αποφασιστική παρέμβαση των αστυνομικών αρχών».

Ο αστυνομικός διευθυντής στο νοσοκομείο

Στο μεταξύ στο νοσοκομείο της Χίου εισήχθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμερα, ο αστυνομικός διευθυντής Χίου, Παναγιώτης Καλέλης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Καλέλης αντιμετώπισε πρόβλημα με την καρδιά του εξαιτίας της πίεσης των τελευταίων ημερών. Ο κ. Καλέλης νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου της Χίου, με την υγεία του, σύμφωνα με τους γιατρούς, να μη διατρέχει κίνδυνο.

Η στάση της Ύπατης Αρμοστείας

Στο δράμα 100 άστεγων, μετά τις δυο δύσκολες νύχτες στη Σουδα, προσφύγων εστιάζει η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της. Σ’ αυτήν εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να καούν σκηνές και σοβαρές ζημιές να προκληθούν στα καταλύματα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν διαφύγει από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους.

Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες– έχασαν το κατάλυμά τους. Όπως ανέφεραν στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Η Υ.Α. καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας. Μέχρι στιγμής, η Υ.Α. παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για πάνω από 300 ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η Υ.Α. συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις αρχές για τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά περίπου 400 ανθρώπων από τη Χίο προς την ενδοχώρα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Το ιστορικό των επεισοδίων

Η κατάσταση είναι τεταμένη εδώ και καιρό. Όμως την Τετάρτη επεισόδια σημειώθηκαν στον καταυλισμό των προσφύγων και των μεταναστών στη Σούδα, μέσα στην τάφρο του κάστρου της πόλης, από ομάδες κυρίως Αφρικανών, όπως μετέδιδε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με αποτέλεσμα να καούν σκηνές και να καταστραφεί μεγάλο μέρος του καταυλισμού. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έσπασαν τζάμια αυτοκινήτων και βιτρίνες καταστημάτων.

Όπως μετέδωσε ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν να πέφτουν βεγγαλικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε βιτρίνα σε κατάστημα με βεγγαλικά, έκλεψε μεγάλο αριθμό βεγγαλικών και άρχισαν την εκτόξευσή τους ακόμα και προς τα σπίτια των περιοίκων. Επίσης, πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Αστυνομίας που απέκλεισε τους γύρω δρόμους, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Σύμφωνα πάντα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης άτομα από τον χώρο της Χρυσής Αυγής άρχισαν να καλούν σε συγκέντρωση στην περιοχή. Με την εμφάνισή τους, αρκετοί από τους οποίους κρατούσαν και σιδηρολοστούς, τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερη ακτίνα, ενώ αναφέρεται ότι προπηλακίστηκαν ακόμα και συλληφθέντες μετανάστες μέσα σε κλούβα της Αστυνομίας. Τα επεισόδια σταμάτησαν περίπου στις 3 τα χαράματα, Πέμπτης.

Ο δεύτερος γύρος των επεισοδίων

Δεν πρόλαβε να περάσει δεύτερο 24ωρο και ξέσπασαν για δεύτερη φορά σοβαρά στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν, περίπου στις 8 το βράδυ της Πέμπτης, έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.

Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας. Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.

Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της Χίου όπου και παρέμειναν έως τις 2 τα ξημερώματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Δήμαρχος Χίου: Να φύγουν οι πρόσφυγες

Αμέσως μετά τα πρώτα επεισόδια ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς υπογράμμισε την ανάγκη «σήμερα κιόλας να αδειάσει ο καταυλισμός στη Σούδα της Χίου».

«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε, έχει γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς.

Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του "πού να τους πάω", του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα επεισόδια ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από «φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις».

Το ΚΚΕ, ζητά «άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα», καθώς και «άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».

Οι αντιδράσεις των κατοίκων ομάδα κατοίκων συνέστησε Επιτροπή αγώνα με σύνθημα «Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές, όχι στους ανθρώπους» και διαμαρτύρεται για την επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η κατάσταση με το προσφυγικό πρόβλημα του νησιού, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές επεμβάσεις από τις τοπικές αρχές προς την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιδρούν στη δημιουργία κέντρου φύλαξης για μετανάστες και πρόσφυγες με παραβατική συμπεριφορά.

Την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία αποτυπώνει η εφημερίδα Πολίτης της Χίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε χαρακίρι διαρκείας επιδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δημόσιος διάλογος στη Χίο. Ενώ:

ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται και ανθρώπινες ψυχές βιώνουν μια δεύτερη πολεμική σύρραξη, εννοείται σε εδαφική επιφάνεια εν ειρήνη μια πόλη βιώνει την αστάθεια μιας βίαιης κοινωνικής μετάλλαξης, από την καθημερινή γαλήνη στην απρόβλεπτη βιαιοπραγία ένα νησί δυσφημείται και διασύρεται παγκόσμια, με την τηλεοπτική εικόνα να σμπαραλιάζει και τις τελευταίες πιθανότητες του να διασωθεί απ’ την οικονομική κατάρρευση ανοίγοντας παράθυρο στην αγορά του τουρισμού».

Την ίδια ακριβώς ώρα, όσοι διαθέτουν τη δύναμη του επηρεασμού της κοινής γνώμης (κόμματα, φορείς, αιρετοί, δημοσιογράφοι) επιδίδονται σε μια φρενήρη κούρσα απόδειξης ποιος ευθύνεται για το ημερήσιο πρόβλημα. Προκαλούν οι πρόσφυγες πετώντας βεγγαλικά ή οι ακροδεξιοί ρίχνοντας μολότοφ; Εκεί εστιάζεται και εξαντλείται όλη η συζήτηση...Την πραγματική πρόκληση, τη δέσμευση σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο, οι πρόσφυγες να κρατούνται στα νησιά, όλοι παριστάνουν ότι δεν τη βλέπουν. Τα media της Αθήνας και της Ευρώπης εστιάζουν στις ημερήσιες εικόνες καταστροφής, ο δήμαρχος βρήκε ξανά το χώρο του στις τηλεοπτικές οθόνες...Μιλήστε μας καθαρά για να δούμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να συμβάλλουμε στην εκτόνωση της κατάστασης. Να καταθέσουμε προτάσεις ρεαλιστικές, με διπλό γνώμονα: την παράλληλη υπεράσπιση του ανθρώπου μα και του τόπου μας» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Τα νησιά δεν πρέπει να θυσιαστούν

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «τα νησιά δεν πρέπει να θυσιαστούν για μικροκομματικά συμφέροντα».

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βυθίζονται κάθε μέρα ακόμα περισσότερο στην απελπισία και την απόγνωση. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν. Η αστυνομία είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να προστατέψει τους πρόσφυγες και τους δημοκρατικούς πολίτες της Χίου. Ακροδεξιοί προβοκάτορες έκαναν για άλλη μια φορά την εμφάνιση τους.

Ο Πρωθυπουργός αντί για συντονισμό της διαχείρισης των προσφυγικών ροών επέλεξε την επικοινωνιακή αναβάθμιση του Υπουργείου Μετανάστευσης. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν πείθουν γιατί δεν λύνουν τα υπαρκτά προβλήματα. Δημιουργούν όμως επιπρόσθετες διοικητικές καθυστερήσεις.

Οι δήθεν συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες ώστε να πειστούν οι εταίροι για την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών έπεσαν στο κενό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός γύρισε πάλι με μεγάλα λόγια και άδεια χέρια από την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά και ουσιαστικά με την τραγική κατάσταση στα νησιά. Έχει αναθέσει το θέμα σε μια επιτροπή που εξαπατά τους νησιώτες και δεν λύνει το πρόβλημα. Τα νησιά δεν πρέπει να θυσιαστούν για μικροκομματικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει, σήμερα, αποφάσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Να σταματήσει να εμπαίζει τους νησιώτες.

Οι ευθύνες για όσα συμβαίνουν βαραίνουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Να σταματήσει να κρύβεται.»

Δημοφιλή