Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς Αμφίσσης

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς Αμφίσσης
Eurokinissi

Σε αλλαγή σχεδίου οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομο τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Οι αποφάσεις για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αλλά κυρίως για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει πλέον να ληφθούν νωρίτερα, προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές και με τους δανειστές.

Και αυτό γιατί μετά την την απόφαση, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς Αμφίσσης των οποίων οι δήμοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη εξαιτίας του παραφουσκωμένου ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις αποφάσεις της αν και είχε δεσμευτεί στους δανειστές ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα αλλάξει τις αντικειμενικές προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές και να κλείσει η μεταξύ τους «ψαλίδα».

Παρόλα αυτά άγνωστο παραμένει αν ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ή τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις τιμές των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ως λύση εξετάζεται το ενδεχόμενο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης των νέων τιμών, αυτές να έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ του 2017 και οι υπόλοιποι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα θα υπολογίζονται με βάση τις νέες τιμές.

Ωστόσο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές είναι πολύ μεγάλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μελών δεν υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο προσδιορισμού των τιμών. Η μηδενική ζήτηση για αγορά ακινήτων δεν εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια για την δημιουργία μίας αξιόπιστης βάσης δεδομένων με βάση τις τιμές τις οποίες γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες.

Με αυτά τα δεδομένα το πιο πιθανό είναι η επιτροπή να καταλήξει ότι οι τιμές στα ακίνητα θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κτηματαγορά.

Όπως και να έχει οι δανειστές με δεδομένη την εισπρακτική επιτυχία που έχει ο ΕΝΦΙΑ δεν θα επιτρέψουν αλλαγές που θα θέσουν σε κίνδυνο τον στόχων των 2,65 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση η κυβέρνηση να εξετάζει δύο πιθανές αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ του 2017:

1. Η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια. Με βάση τις σημερινές αξίες των αγροτεμαχίων ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποφέρει 230-250 εκατ ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο μειωτικών συντελεστών ώστε να αποφευχθούν εκρηκτικές αυξήσεις φόρου για μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

2.Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου για όσους πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, από το 50% που είναι σήμερα στο 100% .

Δημοφιλή