Κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις τα αγκάθια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Κατώτατος μισθός και ομαδικές απολύσεις τα αγκάθια για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
eurokinissi

Καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και τo κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αναμένεται να είναι οι εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα ο ESM φέρεται να επεξεργάζεται «ελκυστικό πακέτο» όσον αφορά στο βραχυπρόθεσμο μέρος του χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει να πάρει στα χέρια του το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας των δανειστών, ίσως και εντός της ημέρας, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το τελικό στάδιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κρίσιμα ζητήματα παραμένουν τα δημοσιονομικά της επόμενης διετίας, τα εργασιακά, αλλά και το θέμα της χρηματοδότησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

«Αγκάθια» για τους στόχους της Αθήνας είναι η επιμονή του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις και η αδιάλλακτη στάση Σόϊμπλε στο θέμα του χρέους.

Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε ενδεχόμενο για αύξηση του ορίου των απολύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, «είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση του δείκτες του ΟΟΣΑ».

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους. Σε αυτό το σημείο, οι θεσμοί έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους και αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στον υποκατώτατο μισθό των νέων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι «ως ρύθμιση συγκρούεται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που υποστηρίζει ότι είναι διάκριση στη βάση της ηλικίας και δεν επιτρέπεται».

Σχετικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν συζητάει επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ), απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές, να συμφωνήσουν «τις επόμενες εβδομάδες για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», διαφορετικά-όπως τονίζει- «θα υπονομεύσουν, την μεγαλύτερη ευκαιρία που υπάρχει, για να μπει τέλος στην επταετή κρίση της χώρας, και να ανακάμψει το 2017».

Οι θεσμοί θα βρίσκονται στην ΑΘήνα έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, να «κλείσει» η αξιολόγηση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπου θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, και αμέσως μετά να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός για το 2017 με σκοπό να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα κατατίθενται προς συζήτηση και ψήφιση πολυνομοσχέδια που αφορούν στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, στα καύσιμα και την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Δημοφιλή