Προσοχή: Μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης με σαλμονέλα από την κατανάλωση έτοιμων, συσκευασμένων σαλατών

Προσοχή: Μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης με σαλμονέλα από την κατανάλωση έτοιμων, συσκευασμένων σαλατών
Woman eating salad
Woman eating salad
Jupiterimages via Getty Images

Οι έτοιμες, συσκευασμένες σαλάτες αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μόλυνσης με το βακτήριο της σαλμονέλας, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας επιστήμονας Γιάννης Κουκκίδης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα υγρά που βγάζουν τα πράσινα φύλλα, τα οποία παγιδεύονται μέσα στην πλαστική συσκευασία, δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό του επικίνδυνου βακτηρίου. Ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί δραματικά έως 2.400 φορές.

Η αύξηση των βακτηρίων και της πιθανότητας μόλυνσης μπορεί να συμβεί ακόμα και με μικροποσότητες υγρών, οι οποίες διαφεύγουν από τα κομμένα φύλα της σαλάτας και του σπανακιού και μένουν μέσα στην πλαστική σακούλα. Ο κίνδυνος υπάρχει ακόμα και όταν η συσκευασία μπαίνει στο ψυγείο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι το βακτήριο προσκολλάται τόσο καλά στα φύλλα της σαλάτας που ακόμα και με το πλύσιμο με νερό η κατανάλωσή τους δεν είναι ασφαλής. Αυτό που επισημαίνεται είναι η ανάγκη τα λαχανικά να τρώγονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το άνοιγμα της συσκευασίας και σίγουρα πριν την ημερομηνία λήξης.

Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διάφορα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια σε φρέσκες σαλάτες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι προδιαγραφές υγιεινής στις βιομηχανίες παραγωγής έτοιμων σαλάτων.

Δημοφιλή