ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2016 04:55 EET | Updated 20/11/2016 04:55 EET

Calexit, όπως λέμε Brexit. Πόσο πιθανό είναι να βρεθεί η Καλιφόρνια εκτός ΗΠΑ;

ChrisHepburn via Getty Images
A view towards the downtown financial district skyscrapers in Los Angeles, California, USA.

Ξαφνιάζει η είδηση και η ανάλυση που δημοσιεύει ηDeutsche Welle (DW) σύμφωνα με την οποία πολλοί κάτοικοι της Καλιφόρνια διεκδικούν την αυτονομία της, ιδιαίτερα μετά την νίκη του Τράμπ όπου η εκστρατεία του «Yes – California» αναθερμάνθηκε.

«Μετά το Brexit θα επικρατήσει το Calexit;» είναι το ερώτημα που θέτει η ελληνική έκδοση της DW και εξηγεί ότι στην Καλιφόρνια υπάρχει ένα κίνημα με την επωνυμία «Yes-California» το οποίο επιδιώκει την απόσχιση της ομόσπονδης πολιτείας.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η εκστρατεία υπάρχει εδώ και καιρό όμως μετά τις προεδρικές εκλογές το κίνημα αναθερμάνθηκε. Η Καλιφόρνια ψηφίζει παραδοσιακά Δημοκρατικούς και σε αυτές τις εκλογές τάχθηκε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Και εκεί ακριβώς, στην πατρίδα του Facebook, της Apple και της Google βρίσκονται οι οπαδοί του Calexit, όπως για παράδειγμα ο Σέρβιν Πίσβαρ, επενδυτής ο οποίος πρόσφατα έγραψε στο twitter ότι σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά την καμπάνια και ανακοίνωσε στον αποχωρούντα Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ότι δεν επιθυμεί πλέον να συμμετάσχει στο προεδρείο του προγράμματος ανταλλαγών Fulbright διότι υπό τον Πρόεδρο Τραμπ δεν μπορεί να εργαστεί έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του.

Η ξενοφοβική πολιτική του νέου πλανητάρχη ενοχλεί πολλούς κατοίκους της Καλιφόρνιας. Η συγκεκριμένη πολιτεία είναι μια από αυτές που δέχονται τους περισσότερους ξένους και μάλιστα Λατινοαμερικάνους οι οποίοι ζουν νόμιμα αλλά και παράνομα στη χώρα, τονίζει η DW και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της αστυνομίας του Λος Άντζελες Τσάρλι Μπεκ δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να στηρίξει την πολιτική του Τραμπ όσον αφορά τις απελάσεις. Αλλά και ο μεγαλοεπενδυτής Πάουλ Χόλαντ έχει σημαντικά επιχειρήματα γιατί η Καλιφόρνια θα έπρεπε να φύγει από τις ΗΠΑ: «Αν κάποιος μπορεί να φύγει, τότε αυτή είναι η Καλιφόρνια, είμαστε η 6η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις όσον αφορά τα τρόφιμα και την εργασία».

Η αμερικανική πολιτεία με τα 38 εκατομμύρια κατοίκους είναι για τους ακτιβιστές της εκστρατείας του «Yes» ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι διαθέτει  τόσες καινοτόμες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κρασί και τουρισμό. Πολλές όμως από αυτές τις επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Καλιφόρνια και μετακομίζουν στην Ουάσινγκτον, κάτι που εξοργίζει τους οπαδούς του «Yes». Στην ιστοσελίδα τους έχουν ανεβάσει εν τω μεταξύ και ανάλογα βίντεο.

Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως πράγματι ένα Calexit; Πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο είναι πράγματι εφικτό. Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει πως μια νέα πολιτεία θα μπορούσε να ενταχθεί αλλά δεν προβλέπεται η έξοδός της. Την τελευταία λέξη πάντως την έχει ούτως ή άλλως η κεντρική κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον. Κινήματα απόσχισης υπάρχουν και σε άλλες πολιτείες όπως το Τέξας αλλά μέχρι τώρα δεν είχαν καμία επιτυχία καταλήγει το δημοσίευμα της DW.