ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/11/2016 01:59 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1)Απεβίωσε ο Κωστής Στεφανόπουλος

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18 το βράδυ της Κυριακής, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας. Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως». Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

2) Στην Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017

Κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

3) Αλλαγές στα capital controls

Σε αλλαγές, οι οποίες φαίνεται ότι θα διευκολύνουν χιλιάδες επιχειρήσεις, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την χαλάρωση των capital controls επιτρέπει πλέον το άνοιγμα λογαριασμών από εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

4) Υποψήφια ξανά η Μέρκελ για την Καγκελαρία

Επιβεβαίωσε η Μέρκελ το βράδυ της Κυριακής τις φήμες ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, διεκδικώντας μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα.«Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση (να διεκδικήσω) για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη», είπε.

5) Νέες στάσεις στα ΜΜΜ

Στάση εργασίας από την έναρξη έως τις 10:00 το πρωί πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι σε μετρό και τραμ.