ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/11/2016 13:40 EET | Updated 21/11/2016 18:08 EET

Νέο κείμενο συμφωνίας με τις υπαναχωρήσεις της κάθε πλευράς στα χέρια της κυβέρνησης από τους δανειστές

SOOC

Ένα νέο κείμενο συμφωνίας (προσχέδιο Staff level agreement) αναμένεται να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές μετά το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα από το πρωί της Κυριακής.

Το κείμενο θα έχει ενσωματώσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις τυχόν «υπαναχωρήσεις» της κάθε πλευράς και μετά από εσωτερικές συσκέψεις αναμένεται να οδηγήσει σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Στη βάση του νέου κειμένου αναμένεται μια νέα συνάντηση (κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία αυτού του κύκλου) της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ώστε κατά την αποχώρησή τους να έχουν μείνει όσο το δυνατό λιγότερα θέματα για εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις.

«Ουσιαστική σύγκλιση» σε χρηματοπιστωτικά και δικαιοσύνη

Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τις οποίες οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρηματικά δάνεια

Όπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση των σχετικών σημερινών συναντήσεων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση, αλλά, για τη συμφωνία η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς παραμένουν τρία τεχνικά ζητήματα προς επίλυση: ο τρόπος υπολογισμού των επιτοκίων, το πώς θα προσαρμόζονται οι εγγυήσεις και το ποιοι φόροι δεν θα κουρεύονται. Ακόμη, θα εξετάζεται αν αρκεί κούρεμα σε πρόστιμα-προσαυξήσεις, ή χρειάζεται να επεκταθεί στο αρχικό κεφάλαιο. Σχετικά με την ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών σε όλα τα επίπεδα, όπως για παράδειγμα για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη διαπραγμάτευση παρέπεμψε στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ανέφερε ότι η όλη διαδικασία διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων θα πρέπει να στηριχθεί στην ίση μεταχείριση των πιστωτών, αλλά όχι σε βάρος των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες φέρουν εκτός του εξωδικαστικού μηχανισμού τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στον μηχανισμό θα μπορούν να εντάσσονται όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο πάνω από 50.000 ευρώ. Βέβαια, για να ενταχθούν θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, ενώ κρίσιμος παράγοντας για μια επιχείρηση προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, είναι η διαπίστωση της βιωσιμότητάς της.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box