Τουρκία: Απόσυρση του νομοσχεδίου που αθωώνει τους βιαστές παιδιών αν παντρευτούν το θύμα

Τουρκία: Απόσυρση του νομοσχεδίου που αθωώνει τους βιαστές παιδιών αν παντρευτούν το θύμα
Turkey, Istanbul, View of Sultan Ahmed Mosque at Sultanahmet district
Turkey, Istanbul, View of Sultan Ahmed Mosque at Sultanahmet district
Westend61 via Getty Images

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας αποσύρει για διαβουλεύσεις το νομοσχέδιο για τον γάμο των ανηλίκων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι θα επιτρέπεται στους άνδρες που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια να αποφεύγουν την τιμωρία.

Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, επρόκειτο αρχικά να παρουσιασθεί σήμερα στο κοινοβούλιο για να ψηφισθεί σε δεύτερη ανάγνωση.

Η ανακοίνωση για την απόσυρσή του έρχεται λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θίγοντας για πρώτη φορά το θέμα χθες το βράδυ, κάλεσε την κυβέρνηση «να το διευθετήσει σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας».

«Θεωρώ άκρως οφέλιμο, η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπ' όψη τις επικρίσεις και προτάσεις που προέρχονται από διάφορα στρώματα της κοινωνίας, να λύσει αυτό το θέμα με ευρεία συναίνεση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Στην παρούσα κατάστασή του, το κείμενο προβλέπει την αναίρεση της καταδίκης ατόμων για σεξουαλική επίθεση, εκτός εάν πρόκειται για βιασμό, κατά ανηλίκων η οποία διαπράχθηκε πριν από τις 16 Νοεμβρίου 2016, εάν ο δράστης παντρευτεί το θύμα του. Το μέτρο θα εφαρμοζόταν άπαξ και αναδρομικά.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε από το AKP και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε πρώτη ανάγνωση. Προκάλεσε την ανησυχία των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την προστασία των παιδιών, των κομμάτων αντιπολίτευσης και χιλιάδων τούρκων πολιτών που διαδήλωσαν εναντίον του κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το AKP θα ζητήσει την άποψη της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει επαναδιατύπωση της πρότασης.

Ο τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα αποσυρθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου και θα επιστρέψει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει ως στόχο την επανόρθωση καταστάσεων όπου άνδρες βρίσκονται στη φυλακή έχοντας παντρευτεί γυναίκες κατά των 18 ετών σε θρησκευτική τελετή και με την συναίνεση της οικογένειάς τους.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η απόσυρση του κειμένου έχει ως στόχο «να δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο αναγκαίος χρόνος για να επεξεργασθούν τις προτάσεις τους».

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 800.000 Τούρκοι συνυπέγραψαν διαδικτυακή πρωτοβουλία, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο κατά του σχεδίου νόμου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή