«Χαίρε Τραμπ, χαίρε νίκη!»: Ναζιστικοί χαιρετισμοί σε συνδιάσκεψη της «alt-right» στην Ουάσινγκτον

«Χαίρε Τραμπ, χαίρε νίκη!»: Ναζιστικοί χαιρετισμοί σε συνδιάσκεψη της «alt-right» στην Ουάσινγκτον
screenshot/atlantic

Με τη φράση «hail Trump, hail our people, hail victory!» (χαίρε Τραμπ, χαίρε λαέ μας, χαίρε νίκη)- η οποία παραπέμπει στο «Heil Hitler» και το «Sieg Heil» (χαίρε νίκη) των Ναζί έκλεισε την ομιλία του ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, γνωστός υπέρμαχος των απόψεων περί ανωτερότητας της λευκής φυλής στις ΗΠΑ και πρόεδρος του National Policy Institute (think tank εθνικιστικού χαρακτήρα) και του εκδοτικού οίκου Washington Summit Publishers.

Ο Σπένσερ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Atlantic, απηύθυνε αυτόν τον χαιρετισμό σε πάνω από 200 παρευρισκομένους το Σάββατο, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Ronald Reagan Building στην Ουάσινγκτον, για την ετήσια συνδιάσκεψη του ινστιτούτου, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητος οργανισμός που αφοσιώνεται στην κληρονομιά, την ταυτότητα και το μέλλον των πολιτών ευρωπαϊκής καταγωγής στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο».

Ο Σπένσερ έχει καταστήσει γνωστό τον όρο «alt-right» για να περιγράψει το κίνημα στο οποίο έχει ηγετικό ρόλο. Όραμά του, όπως έχει πει, είναι η δημιουργία μιας «νέας κοινωνίας, ενός εθνοτικού κράτους (ethno-state) που θα ήταν ένα σημείο συγκέντρωσης για όλους τους Ευρωπαίους» και έχει ζητήσει μια «ειρηνική εθνοκάθαρση».

Όπως αναφέρει το The Atlantic, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είχε να κάνει με συζητήσεις περί ιδεολογίας με σχετικά ανώδυνους όρους. Ωστόσο, μετά το γεύμα, όταν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είχαν αποχωρήσει, ο Σπένσερ εκφώνησε έναν λόγο έντονου αντισημιτικού χαρακτήρα, αναφερόμενος μάλιστα στα mainstream ΜΜΕ ως «Lügenpresse», έναν όρο τον οποίο, όπως είπε, δανείστηκε» από τους «αυθεντικούς Γερμανούς»: Σημειώνεται πως οι Ναζί χρησιμοποιούσαν τον όρο αυτό εναντίον των επικριτών τους στον Τύπο.

«Η Αμερική ήταν μέχρι την προηγούμενη γενιά μια λευκή χώρα, σχεδιασμένη για εμάς και τους απογόνους μας» είπε ο Σπένσερ. «Είναι δημιούργημά μας, κληρονομιά μας και μας ανήκει».

Το κοινό αντέδρασε με χειροκροτήματα, επευφημίες και ναζιστικούς χαιρετισμούς, οι οποίοι φαίνονται σε βίντεο που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός ντοκομαντέρ- προφίλ του Σπένσερ που θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2016.

Δημοφιλή