Η ΑΕΚ με τους 12, ο Ολυμπιακός με ΠΑΟΚ, ΠΑΟ

Η ΑΕΚ με τους 12, ο Ολυμπιακός με ΠΑΟΚ, ΠΑΟ
Contra

Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Super League τις τελευταίες ημέρες και σύντομα αναμένονται εξελίξεις από τις οποίες είναι πάρα πολύ πιθανό ο συνεταιρισμός να βρεθεί ακέφαλος!

Η αιτία είναι το «μπλόκο» των τριών της Big 4, δηλαδή Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στην αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων. Γιατί μπορεί να ωφελούσαν τις μικρομεσαίες ομάδες αφού θα τους έδιναν σημαντική οικονομική ανάσα (περίπου 300 με 350.000 ευρώ για την καθεμία), παράλληλα όμως, θα έκοβαν ένα ποσό της τάξης περίπου των 3,6 εκατ. ευρώ συνολικά από τους τρεις μεγάλους ( 1,8 εκατ. από τον Ολυμπιακό, 1,3 εκατ. από τον Παναθηναϊκό και 500.000 από τον ΠΑΟΚ).

Και η εποχή πλέον δεν ευνοεί τις... λάρτζ χειρονομίες, πόσο μάλλον από την στιγμή που εξέλειψε και μια σημαντική σκοπιμότητα, δηλαδή οι εκλογές στην ΕΠΟ...

ΤΟ... STORY

Η απόφαση που είχε παρθεί ομόφωνα για αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων στις 12/4/2016 έκανε λόγο για μοιρασιά 40% ισομερώς και 60% με βάση τη βαθμολογία των ομάδων ενώ μέχρι τότε η μοιρασιά γίνονταν με βάση τρεις τομείς: την εμπορικότητα των ομάδων, ένα στάνταρ ποσό για όλες τις ΠΑΕ και τη βαθμολογική τους θέση.

Στις 9/11/2016 κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Λίγκας οι τρεις μεγάλοι διαχώρισαν την θέση τους και έβαλαν φρένο στην αναδιανομή η οποία απαιτεί ομόφωνη απόφαση.

Στις 15/11/2016 έγινε συνάντηση των “12” μικρομεσαίων στην ΒΙΑΜΑΡ (στο πλευρό τους είναι και η ΑΕΚ). Σε αυτήν ο πρόεδρος της Λίγκας Γ. Στράτος φέρεται να είπε ότι θα υπογράψει την απόφαση. Είχε πάρει όμως, και την διαβεβαίωση ότι... “δεν κινδυνεύεις με τίποτα. Από τη στιγμή που δεν παίρνεις λεφτά για τον εαυτό σου, αλλά τα μοιράζεις με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, δεν θα έχεις καμία επίπτωση σε προσωπικό επίπεδο”.

ΤΙ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ

Στις 21/11/2016 ο Γ. Στράτος έστειλε επιστολή στις ομάδες της Super League - την οποία παρουσιάζει το Contra.gr – με την οποία κάνει γνωστό ότι αρνείται να υπογράψει την απόφαση αν και “συμμερίζομαι ολόψυχα το δίκαιο του αιτήματος και αντιλαμβάνομαι απολύτως την καθοριστική σημασία που έχει η υλοποίησή του για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ομάδων και συνεπώς για την ύπαρξη ενός πραγματικά ανταγωνιστικού και διαφανούς πρωταθλήματος».

Ωστόσο, αιτιολογεί την απόφαση του αναφέροντας… «με μία τέτοια ενέργεια (σ.σ. υπογραφή της απόφασης αν και δεν υπάρχει ομοφωνία) ναρκοθετώ την ίδια την ύπαρξη του συνεταιρισμού ανοίγοντας την πόρτα σε έκνομες ενέργειες της διοίκησής του, ανεξαρτήτως του δίκαιου χαρακτήρα που αυτές μπορεί να έχουν».

Στις τάξεις των ομάδων της Λίγκας “βράζουν” με τον Γιώργο Στράτο. Μόνο τυχαία δεν ήταν λοιπόν η ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα 21/11 ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης Χρήστος Πανόπουλος στην οποία ανέφερε ότι... «Όσο αφορά στην απόφαση του Προέδρου της Super League για την ανακατανομή των εσόδων, προτείνω το εξής: "Από τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη να κατατεθεί πρόταση μομφής στον Πρόεδρο της Super League, η δε Ξάνθη με το παρόν δεσμεύεται ότι θα την υπερψηφίσει. Καλημέρα, καληνύχτα, καλά κρασιά, καλά όλα..."».

Ο ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η συμμαχία των “12” είναι στον αέρα ενώ αργά ή γρήγορα για δεύτερη φορά θα τεθεί θέμα παραμονής του Γιώργου Στράτου στην προεδρία της Super League (τον κατηγορούν για αλλαγή στάσης). Η διαφορά με το προηγούμενο καλοκαίρι όταν είχε παραιτηθεί και εκλεγεί εκ νέου λίγες ημέρες αργότερα, είναι ότι τώρα υπάρχει ως διευθύνων σύμβουλος στην Λίγκα ο Βασίλης Γκαγκάτσης, έτοιμος να τρέξει το μαγαζί...

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΟΥ

«Αξιότιμε και αγαπητέ πρόεδρε.

Επιτρέψτε μου κατά πρώτο να σας ευχαριστήσω και πάλι για την εμπιστοσύνη και την συνεργασία σας.

Στις 15.11.2016 με καλέσατε να εφαρμόσω την απόφαση του ΔΣ, ομόφωνη στις 12.04.16 και κατά πλειοψηφία στις 9.11.2016, για το νέο τρόπο διανομής των τηλεοπτικών εσόδων του συνεταιρισμού.

Ρητώς και διά της παρούσης επαναλαμβάνω ότι συμμερίζομαι ολόψυχα το δίκαιο του αιτήματος και αντιλαμβάνομαι απολύτως την καθοριστική σημασία που έχει η υλοποίηση του για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ομάδων και συνεπώς για την ύπαρξη ενός πραγματικά ανταγωνιστικού και διαφανούς πρωταθλήματος.

Εξίσου ρητώς όμως οφείλω να σας δηλώσω ότι αδυνατώ να υπογράψω την εκτέλεση μίας απόφασης που προφανώς αντιβαίνει στο καταστατικό του συνεταιρισμού μας.

Ο κυριότερος λόγος δεν είναι η αυτοπροστασία μου για να μην κατηγορηθώ για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας και πιθανόν άλλων ποινικών αδικημάτων ούτε ο φόβος μου για να μην βρεθώ εναγόμενος μαζί σας για μερικά εκατομμύρια ευρώ απ’ όσες ομάδες διαφωνούν με την απόφαση αυτή.

Ο κυριότερος λόγος, όπως αντιλαμβάνομαι την εκτέλεση των καθηκόντων μου, είναι ότι με μία τέτοια ενέργεια ναρκοθετώ την ίδια την ύπαρξη του συνεταιρισμού ανοίγοντας την πόρτα σε έκνομες ενέργειες της διοίκησης του, ανεξαρτήτως του δίκαιου χαρακτήρα που αυτές μπορεί να έχουν.

Γνωριζόμαστε αρκετά και έχετε επιβεβαιώσει ότι ούτε υπεκφεύγω ούτε μασάω τα λόγια μου. Ευελπιστώ ότι μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση, μεταξύ των άρθρων που πρέπει να τροποποιηθούν, και για το θέμα της διανομής των τηλεοπτικών εσόδων μας, θα επιτευχθούν οι επιβεβλημένες συγκλίσεις και η συναίνεση όλων των ομάδων για την επίτευξη ενός επιθυμητού και δίκαιου αποτελέσματος όσον αφορά ειδικώς αυτό το υπαρξιακής σημασίας για την επιβίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μας ζήτημα.

Με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι πράττω το ορθό για την υπεράσπιση των συμφερόντων του συνεταιρισμού και είμαι όπως πάντα απολύτως ξεκάθαρος μαζί σας.

Διατελώ με εγκάρδια εκτίμηση...»

ΠΗΓΗ: Contra

Δημοφιλή