ΚΕΘΕΑ: Όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπονομεύουν την απεξάρτηση. Η ιστορία του Μιχάλη

ΚΕΘΕΑ: Όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης υπονομεύουν την απεξάρτηση. Η ιστορία του Μιχάλη
EUROKINISSI

Στις φυλακές της Χίου βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο Μιχάλης, μέλος του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ. Μια σειρά δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και η παρακολούθηση του θεραπευτικού προγράμματος θέτουν τώρα σε κίνδυνο τη μεγάλη προσπάθεια του Μιχάλη για ζωή και ισότιμη ένταξη στην κοινωνία, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.

Στο πρόσωπο του Μιχάλη απαξιώνονται εκατοντάδες άλλοι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται ενταγμένοι σε θεραπευτικά προγράμματα και μαζί τους το έργο των οργανισμών θεραπείας.

Ο Μιχάλης βρίσκεται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, ζει 2,5 χρόνια χωρίς ουσίες, εργάζεται και είναι πατέρας ενός παιδιού. Όσο ήταν ενταγμένος στη θεραπευτική κοινότητα καταδικάστηκε ερήμην τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για αδικήματα που είχε διαπράξει όσο ήταν στη χρήση, 10 χρόνια πριν. Έχοντας ολοκληρώσει τη θεραπευτική κοινότητα και ως μέλος πλέον της Κοινωνικής Επανένταξης, άσκησε αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας, προκειμένου να στηρίξει το δίκαιο αίτημά του για την εκδίκαση της υπόθεσης σύμφωνα με τον Ν. 4139/2013. Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του και διέταξε την εκτέλεση της ποινής. Ο Μιχάλης συνελήφθη επιτόπου και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Η Δικαιοσύνη σε όλα τα παραπάνω στάδια αγνόησε το γεγονός της εξάρτησης του Μιχάλη, όπως αυτό πιστοποιείται από τις βεβαιώσεις παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος, και του στέρησε την ευκαιρία να ολοκληρώσει την προσπάθειά του να απεξαρτηθεί και να έχει την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου, όπως δικαιούται. Επιπλέον, μετά τη σύλληψή του, δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημά του να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου λειτουργεί συμβουλευτικό πρόγραμμα και πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, αλλά οδηγήθηκε στις φυλακές της Χίου όπου δεν λειτουργεί καμία υποστηρικτική υπηρεσία.

Υπάρχει ανάγκη άμεσης μεταγωγής του Μιχάλη στις φυλακές Κορυδαλλού, ώστε να εξασφαλιστεί η θεραπευτική του υποστήριξη και να αποτραπεί ο κίνδυνος της υποτροπής, μέχρι να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου το δικαίωμά του στη θεραπεία και την επανένταξη. Παράλληλα, το ΚΕΘΕΑ επισημαίνει, μια ακόμα φορά, την επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να μην παραβλέπουν και να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ευεργετικές διατάξεις για ανθρώπους όπως o Μιχάλης που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης και καταβάλλουν μια γενναία προσπάθεια να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία.

Δημοφιλή