Ενδείξεις σύγκλισης ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία μετά από συνάντηση του γιου του Τραμπ με Σύρια πολιτικό

Ενδείξεις σύγκλισης ΗΠΑ και Ρωσίας για τη Συρία μετά από συνάντηση του γιου του Τραμπ με Σύρια πολιτικό
Franco-Syrian politician and leading figure of opposition to the Syrian government, Randa Kassis, gestures while speaking during a press conference in Moscow, Russia, Thursday, Nov. 19, 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
Franco-Syrian politician and leading figure of opposition to the Syrian government, Randa Kassis, gestures while speaking during a press conference in Moscow, Russia, Thursday, Nov. 19, 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
ASSOCIATED PRESS

Συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του μεγαλύτερου γιου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και μιας Σύριας πολιτικού με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ενισχύει τις προσδοκίες πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συμπλεύσει με τη Μόσχα στο ζήτημα του συριακού εμφυλίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ συναντήθηκε με διπλωμάτες, επιχειρηματίες και πολιτικούς στο Παρίσι τον προηγούμενο μήνα, σε μια σειρά επαφών που επικεντρώθηκαν στην εύρεση τρόπων συνεργασίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

Τριάντα άτομα, περιλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση στις 11 Οκτωβρίου στο Ritz Paris, το οποίο διοργανώθηκε από γαλλικό think tank. Ο ιδρυτής του, Φαμπιέν Μπαουσάρ, και η σύζυγός του, η Σύρια πολιτικός Ράντα Κασίς, έχουν συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Κασίς, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι επικεφαλής μιας συριακής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο. Η εν λόγω οργάνωση επιθυμεί πολιτική μετάβαση στη Συρία, αλλά σε συνεργασία με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Μιλώντας σχετικά, η Κασίς είπε πως υπογράμμισε στον Τραμπ τον νεότερο τη σημασία της συνεργασίας με τους Ρώσους στη Μέση Ανατολή. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ποιος βρίσκεται επί του πεδίου στη Συρία; Όχι οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία. Χωρίς τη Ρωσία, δεν μπορούμε να έχουμε λύση στη Συρία».

Σχολιάζοντας τον γιο του εκλεγμένου προέδρου, είπε πως «νομίζω πως είναι πραγματιστής και ευέλικτος», ενώ προέβη σε ιδιαίτερα θετικά σχόλια μέσω του λογαριασμού της στο Facebook.

Από πλευράς της, η Κελιάν Κονγουέι, σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου, επιβεβαίωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ήταν παρών στην εκδήλωση, ωστόσο υποβάθμισε τα περί άμεσης επαφής. «Ο Ντον ήταν παρών σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Παρίσι και αυτή ήταν παρούσα για μια ομιλία και ένα γεύμα 30 ατόμων» ανέφερε σχετικά σε email. «Η εκδήλωση αυτή περιελάμβανε έναν αριθμό opinion leaders από όλο τον κόσμο οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τις αμερικανικές εκλογές».

Ωστόσο, η Κασίς έχει πει πως στη συνάντηση τον Οκτώβριο συζήτησε με τον νεότερο Τραμπ τη σημασία της στήριξης μιας κοσμικής κυβέρνησης στη Δαμασκό. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του καθεστώτος Άσαντ και της ρωσικής κυβέρνησης πως η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας- ακόμα και αυτοί που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ- είναι φανατικοί ισλαμιστές. Ακόμη, πρόσθεσε πως συζήτησε τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αναπληρωτή υπουργού Eξωτερικών, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως η Μόσχα έχει επιδιώξει να έρθει σε επαφή με την ομάδα του Τραμπ για συζητήσεις περί της Συρίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, η Κασίς θεωρείται από πολλούς αντικαθεστωτικούς ότι είναι υπέρ της κυβέρνησης Άσαντ, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει ταχθεί υπέρ της ρωσικής επέμβασης. «Είναι καλή φίλη του Λαβρόφ, και κάλεσε την ίδια και αρκετούς άλλους στη Μόσχα, και εκεί δημιούργησαν αυτό που είναι ειρωνικά γνωστό ως “η αντιπολίτευση της Μόσχας”» δήλωσε στον Guardian ο Τζόζεφ Μπαχούτ, Σύριος ειδικός του Carnegie Endowment for International Peace, προσθέτοντας πως την Κασίς – που χαρακτήρισε ως «πρώην socialite της Δαμασκού»- σύστησε στον Λαβρόφ ο σύζυγός της, Φαμπιέν Μπαουσάρ.

Η ίδια στην ιστοσελίδα της γράφει πως είναι Γαλλοσύρια πολιτικός, κοσμικού προσανατολισμού και, μεταξύ άλλων, «ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Άσαντ», καθώς και ιδρύτρια και πρόεδρος του «Κινήματος για μια Πλουραλιστική Κοινωνία», όπως και μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου ως τον Αύγουστο του 2012.

Δημοφιλή