ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/11/2016 05:16 EET | Updated 24/11/2016 06:35 EET

Αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Sooc

Στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκινά σήμερα Πέμπτη η συζήτηση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017, ο οποίος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ψηφιστεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ η συζήτηση στην ολομέλεια θα αρχίσει την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

Γενικοί εισηγητές ορίστηκαν από τα κόμματα οι Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (ΝΔ), Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ), Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νικόλαος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ), Γεώργιος Αμυράς (Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων).

Σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία και όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αναμένεται να τεθούν από σήμερα Πέμπτη κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως προδιαγράφουν οι πρώτες τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, προκειμένου την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου να ξεκινήσει η συζήτηση στην ολομέλεια. Σήμερα, έχουν οριστεί δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη συνεδριάσεις στην επιτροπή την προσεχή Τρίτη. Η ψήφιση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια την 10η Δεκεμβρίου, της οποίας θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προσλαμβάνει πάντοτε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της εντός του χρονοδιαγράμματος και «χωρίς παραχωρήσεις σε θέματα αρχών» και να προσδοκά καλές εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Ενδεικτική της πολιτικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ήταν και οι χθεσινές ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της συζήτησης για το χρέος. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «το αίτημα για πολιτική αλλαγή πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» σημειώνοντας ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

«Ο προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί τον 2ο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο προϋπολογισμός δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών αλλά δίνει το στίγμα και τον προσανατολισμό της κυβέρνησής μας», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας σημειώνοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός, παγιώνει τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι ρεαλιστικός, αναπτυξιακός και πλεονασματικός. «Θα είναι ένας προϋπολογισμός ανάκαμψης, όπως και του 2016 που σηματοδότησε την επιστροφή στην ανάπτυξη» είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2018, μειωμένα σημαντικά από αυτά που είχαν προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, απελευθερώνουν χώρο για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Για τα δημοσιονομικά μέτρα είπε ότι θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επενδύσεις.

Ως προς τους στόχους του νέου προϋπολογισμού, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είναι η δημοσιονομική ισορροπία, ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής, η ανάπτυξη για τη μείωση της ανεργίας. Για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος είπε ότι είναι σημαντικά μειωμένος από αυτόν που είχε προβλεφθεί από τη ΝΔ και δίνει χώρο για την άρση κοινωνικών ανισορροπιών. Είπε επίσης ότι το 2017 δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής του δημοσιονομικού κόφτη. Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις ενίσχυσης του κοινωνικού προϋπολογισμού αλλά και στη συμβολή του ΕΣΠΑ.

«Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτή τη Βουλή και γι΄ αυτή την κυβέρνηση: πώς ότι και να γίνει, η κυβέρνηση θα έρθει να πανηγυρίσει την προεξοφλημένη νίκη της. Αλλά τα γεγονότα είναι εδώ για να υπενθυμίζουν την αποτυχία σας και πως η χώρα αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτυπώνει ότι τα δύο χρόνια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν χρόνια οπισθοδρόμησης», είπε ο Γενικός Εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει, τους επόμενους μήνες, ηρωική έξοδο για να περιορίσει την έκταση της ήττας της. Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας για την «ηρωική διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης, είπε ότι μετά από αυτήν και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, οι καταθέσεις μειώθηκαν και σήμερα αν βγει η χώρα να δανειστεί στις αγορές θα δανειστεί με επιτόκιο μεγαλύτερο του Βιετνάμ. Ανέφερε επίσης ότι «με τις πατερίτσες της ποσοτικής χαλάρωσης η κυβέρνηση προσπαθεί να βγει στις αγορές, δηλαδή να επιστρέψει εκεί που ήταν η χώρα το 2014».

«Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και επικαλέστηκε τα όσα είπε ο Διοικητής της ΤτΕ για το κόστος της διαπραγμάτευσης. Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ είπε ότι συνολικά 15.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό στοίχισε η πολιτική της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευσή της και επικαλέστηκε τα στοιχεία για τη μείωση της ρευστότητας λόγω της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση αυτή έχει αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση με το νέο προϋπολογισμό προβλέπει αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αν και επιβάλλει νέους φόρους. Αμφισβήτησε επίσης τις προβλέψεις για ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στα έσοδα από φόρους, είπε ότι στην ουσία θα υπάρξει ένας νέος ΕΝΦΙΑ και τόνισε ότι την ώρα που ένας στους δύο πολίτες χρωστάει στην εφορία, η κυβέρνηση επιβάλλει νέους φόρους. Για δε πρωτογενή πλεονάσματα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να πανηγυρίζει διότι επέβαλε πολύ βαρύτερα μέτρα στους πολίτες και αναρωτήθηκε αν είναι οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές είναι αυτοί που θα πληρώσουν παραπάνω λόγο της αύξησης στον ΦΠΑ, τις αυξήσεις στον καφέ, την αύξηση στα τσιγάρα. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι διότι πλήττουν τους αδύναμους, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ σημειώνοντας ότι ο λόγος έμμεσων φόρων προς άμεσους συνεπάγεται βαρύ φορτίο για τους πολίτες την ίδια ώρα που η κυβέρνηση «δουλεύει τον κόσμο ψιλό γαζί» με τα περί κοινωνικής ευαισθησίας. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μιλάει για δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα την ώρα που καταπίνει αμάσητη την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν αρνητικές το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 ενώ και οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ μετά βίας φθάνουν το 5%.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)