Αναστασιάδης: «Αδικαιολόγητες οι εικασίες για κρίση στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας»

Αναστασιάδης: «Αδικαιολόγητες οι εικασίες για κρίση στις σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας»
Cypriot President Nicos Anastasiades (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras talk outside the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus January 28, 2016. Greece, Israel and Cyprus will explore the possibility of building a natural gas pipeline to Europe, tapping huge gas reserves discovered in the eastern Mediterranean in recent years, leaders of the three countries said on Thursday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Cypriot President Nicos Anastasiades (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras talk outside the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus January 28, 2016. Greece, Israel and Cyprus will explore the possibility of building a natural gas pipeline to Europe, tapping huge gas reserves discovered in the eastern Mediterranean in recent years, leaders of the three countries said on Thursday. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / Reuters

UPD - «Θέλω να ξεκαθαρίσω μία για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης για να απαντήσει και δώσει τέλος στα σενάρια τα οποία πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες για το ρόλο της Αθήνας στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Ειδικότερα, για εκείνα τα σενάρια που αφορούν στη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Πληροφορίες οι οποίες μεταδόθηκαν από ελληνικά αλλά και πλέον από κυπριακά ΜΜΕ ήθελαν ο κ. Κοτζιάς να έχει απειλήσει Αθήνα και Λευκωσία με παραίτηση και να έχει εκφράσει την διαφωνία του σε θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο χαρακτήρισε «γελοιότητες» όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του και τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του.

Όπως επεσήμανε το βράδυ της Τετάρτης δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πώς σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί. Ο ίδιος απαντώντας δε σε όσους του καταλογίζουν «εθνικισμό» απάντησε ως εξής: «Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς».

Σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης - αφού το βράδυ της Τετάρτης στο διάγγελμα που απηύθυνε στον κυπριακό λαό ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα «για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που παρήσχε» - θέλησε να κάνει σαφές τι εννοεί όταν μιλά για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας. Απαντώντας σε δημοσιογράφους είπε: «να σταματήσουν κάποιοι, να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

«Είμαστε» τόνισε, «σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, που εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές, που διαμορφώνονται μέσα από την ομάδα την κυβερνητική, και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε». Νωρίτερα, κι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Κοτζιά».

Την ίδια στιγμή, το Politico μεταδίδει πως οι εντάσεις στο Κυπριακό πυροδοτήθηκαν από τον ίδιο τον Τσίπρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εντάσεις φαίνεται πως έχουν πυροδοτηθεί μετά την απροσδόκητα σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας όρους για την επόμενη φάση των συνομιλιών με τις τρεις εγγυήτριες χώρες. Ωστόσο, σημειώνεται, ότι όπως υποστηρίζουν αναλυτές και διπλωματικές πηγές, από μόνη της η παρέμβαση της Ελλάδας δεν θα ήταν ικανή να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνάντηση στο Μον Πελερέν, αν δεν υπήρχαν ευρύτερες εντάσεις.

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν ο κ. Τσίπρας να συναντάται με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 4 Δεκεμβρίου με το Μέγαρο Μαξίμου να επιβεβαίωνει πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε σήμερα, εκ νέου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στον οποίο επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αϊντε θα συναντηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου με τον κ. Αναστασιάδη.

Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά και εξετάζει προσεκτικά όλα τα επόμενα βήματα. Το θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς. Αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος μέσα από προσεκτικά βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις. Αυτό, άλλωστε, προσπαθεί και ο Πρόεδρος της Κύπρου.

«Σημειώνουμε ότι δεν είναι στις προθέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να παίζει blame game, επίρριψης ευθυνών» αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν προσθέτοντας «Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αποτελεί διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού. Πάγια εθνική στρατηγική είναι η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και με την ιδιότητα, όμως, της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δημοφιλή