ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/11/2016 13:18 EET | Updated 24/11/2016 13:18 EET

Πώς θα μειώσουν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα δανείων των 108 δισ. ευρώ

Eurokinissi

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί, με βάση τα προγράμματα που έχουν καταθέσει, να προχωρήσουν μέχρι το 2019 σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των δανείων τους (στεγαστικά καταναλωτικά και επιχειρηματικά), που ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ. Στην τριετία δηλαδή έχει σχεδιαστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 40%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή της στρατηγικής του Recovery Banking Unit του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Ευάγγελου Κάββαλου, που διατύπωσε σήμερα στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής και της ΕΕΔΕ, αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί κατά 35%-40% μέσω ρυθμίσεων των δανείων, κατά 30% με πωλήσεις, διαγραφές, «κουρέματα» δανείων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους, κατά 15% με πλειστηριασμούς, κατά 10% από εισπράξεις και από αποσβέσεις δανείων και κατά 5% από φυσιολογική βελτίωση ορισμένων δανείων.

Όπως ανέφερε ο κ.Κάββαλος, η παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί θα γίνεται με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τις τράπεζες σε μηνιαία βάση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)