Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα: Μην παίζετε με την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Μην παίζετε με την Ελλάδα
Eurokinissi/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Την έντονη ανησυχία του για τα εθνικά θέματα εξέφρασε από τα Ιωάννινα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του στις 8 το βράδυ. «Με την Ελλάδα μην παίζετε, για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή» προειδοποίησε αναφερόμενος σε «γειτονικά κράτη».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στις δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης «που αμφισβητούν το θεμέλιο λίθο των διμερών σχέσεων», καθώς και στα «ανύπαρκτα ζητήματα» που θέτει η Αλβανία. Το Κυπριακό, όπως τόνισε, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, ενώ υπογράμμισε πως η ΝΔ στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, ακολουθώντας το δόγμα, «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται με όλη της τη δύναμη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως, δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους «λευκή επιταγή». Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι' αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Με την Ελλάδα μην παίζετε, για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή».

Για τα τραγικά γεγονότα στη Μόρια, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του και τον προβληματισμό του όπως είπε, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το προσφυγικό, εκτιμώντας πως «για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται, ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλίτευσε τις πολιτικές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «αντί να είμαστε μέρος κάποιας λύσης, τείνουμε να είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση…Γι' αυτό είναι ξεκάθαρο περισσότερο από ποτέ, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος. Που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας. Και δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, μια κ"υβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα, αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, «για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά, να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική, ώστε να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν». Ωστόσο είπε, πως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο: «Η ανικανότητά της παρατείνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας, αντί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να τελειώνουμε με τα μνημόνια. Όσο μένει ο κ. Τσίπρας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου μνημονίου. Γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει».

«Αλήθεια, έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το Δ.Ν.Τ.;» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τη μία μέρα το θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους, την επόμενη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων. Θα πανηγυρίσουν το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχοντας υπογράψει ό,τι τους ζητηθεί και θα το θεωρήσουν και μεγάλη επιτυχία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλες, «χρειάζεται ωστόσο, ένας καταλύτης για να πάρει μπρος η χώρα και η οικονομία. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια νέα κυβέρνηση με σχέδιο που θα ξεκολλήσει τη χώρα. Πριν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα το πρόγραμμά μας, με το οποίο η χώρα μπορεί να τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 4% για μια πενταετία τουλάχιστον. Να προσελκύσει επενδύσεις 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, που θα δημιουργούν 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο».

Παράλληλα, τόνισε και διαβεβαίωσε πως οι στόχοι της Ν.Δ είναι εφικτοί και παρέθεσε 4 πυλώνες στήριξης της πολιτικής της.

1. Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό «της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους». Για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

2. Επιτάχυνση των αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων.

3. Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

4. Επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Για να μη μένει κανείς πίσω».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τρεις δεσμεύσεις και κάλεσε τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η πρώτη δέσμευση είναι μία «συμφωνία αλήθειας» που προτείνει στους Έλληνες και όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «θα δεσμευτούμε για 10 και θα γίνουν τα 10». Η δεύτερη δέσμευση αφορά τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, την πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την εκπαίδευση. Η τρίτη δέσμευση είναι ένα «νέο εθνικό αφήγημα», «ένα νέο πατριωτικό όραμα να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επεφύλαξε εξάλλου ειδική αναφορά στις δυνατότητες, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου, καθώς και στα αναπτυξιακά έργα που δρομολόγησαν στην ευρύτερη περιοχή οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Η Ήπειρος, είπε ο κ. Μητσοτάκης, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, την αγροτική και την κτηνοτροφική παραγωγή, την φυσική ομορφιά, την Ιστορία, τα μνημεία, που αποτελούν ένα σπουδαίο πολιτιστικό κεφάλαιο, αλλά και το πανεπιστήμιο ως αναπτυξιακό όχημα για την περιοχή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή